Tuesday, December 7, 2010

Keluarga dan Vietnam



Tanggal 19 November 2010... wahhh tanggal nih... aku dan keluarga bercuti utk menghabiskan saki baki cuti yg tertinggal... errr... tapi bab2 menghabiskan cuti tu... bukan aku lah... sbb cuti aku mmg dh tunggu masa jer nk abes...

bersama keluarga ter
cinta dan dua lagi keluarga iaitu keluarga bapa sedara aku dan keluarga abang aku... kitorg pun terbangggglah ke ho chi minh pada tarikh tersebut.... ada satu kejadian paling kelakar yg aku lalui masa naik kapal terbang... hahahahahahahah!!!! nk citer pun rasa malu gak nih.... selalunya... kalau aku naik kapal terbang... bila time nak pakai tali pinggang.... errrrr ok jer.... tapi ntah kenapa kali ni... tali pinggang aku tak sampai!!!! hahahaha... bukan aku jer yg bermasalah... abang aku sekali turut terjebak... masa tu aku terpikir... aikkk??? badan aku naik lagi ke? tapi aku rasa xde perubahan pun.... ke kapal terbang ni punya tali pinggang yg pendek...? abang aku nekad nak minta tali extend... tapi aku nekad x mau sbb malu punyer pasal... akhirnya... aku ckp dgn mak aku aku nak duduk tgh2... aku buat2 mcm pakai tali pinggang pastu tutup dgn beg tangan... pramugari2 tu lalu lalang jer... tapi langsung x perasan yg tali pinggang aku x klik masuk pun sbnrnya.... hahahahaha... berjaya menipu sume org... mak aku, abg aku dan kakak ipar aku sengih2 jer...aku berjaya menipu bukan sekali... malah tiga kali... masa naik... masa tgh terbang dan masa nak turun.... hebat.. hebat...

sesampainya kami di airport... segalanya berjalan lancar... cuma masa n
ak check passport keadaan kelam kabut sikit sbb aku dgn kakak ipar cemas bila boarding pass kitorg ada pada mak aku... dan mak aku pulak... turun dari flight jalan menonong sbb nak cari tandas... nasib baiklah org tu x check pun boarding pass... check passport jer... kui3... apalagi... kena bebel la dgn abah aku... keluar jer dari airport kami terus naik cab menuju ke hotel tempat kami akan menginap selama 4 hari... keluarga bapa sedara aku dan adik kakak ipar aku dh lebih dulu sampai... so dorg dh pun menunggu di sana.... sepanjang perjalanan ke hotel aku hanya mampu mengucap panjang... terkejut sampai tutup2 mata... bnyk2 tempat yg aku lawati sblm ni... inilah kali pertama aku tgk sistem lalu lintas yg maha kelam kabut... huru hara!!! aku dh x tau mana kiri mana kanan sbb motor yg lalu lalang datang dari pelbagai arah... baik jalan kecik mahupun jalan besar.... kiri pun dorg jalan kanan pun dorg jalan... dorg ni sistem belah kiri ke belah kanan aku pun x tau... bila sampai roundabout lagila kami sume menjerit.... menderu2 motor dtg... tapi pakcik drebar ni selamba jer rempuh... kalau kat malaysia aku rasa mmg dh ada yg tergolek dog... innalillah kot... tapi kat sini... smooth jer... pandai pulak motor2 ni brek sendiri... kalau kat traffic light... motor yg duk sebelah kanan akan jalan terus dan van kami akan masuk simpang kanan... bayangkan kalau kat malaysia mmg dh kena hon panjang atau kena maki... atau yg lebih teruk... 'banggggg!!!!!' makanya ambulans la yg akan dtg.... mmg sgt pelik sistem lalulintas mereka... ada plak aku nampak tanda2 jalan yg x penah aku nampak masa ambik test driving dulu... hahahaha... satu pengalaman baru.... tapi yg menarik di sini.. dorg sgt murah dgn hon... sana sini hon akan berbunyi... abg aku kata...brg paling laku kat sini ialah hon... sbb hon paling cepat haus.... hahahahaha!!!!


bila dh sampai... apa lagi... perut mula berbunyi.... kami tiga keluarga pergilah ke restoran halal kat area2 situ... nama restoran tu... VN Halal... hanya perlu berjalan kaki... tapi jalan kaki pun agak penat jugakla... turun 500 gram kot.... cuma bila dh makan tu... tambah sekilo la... x baloi... x baloi.... hahahahaha.... mknn dia boleh tahan gak... cuma harga dia mak aihhhh.... actually mknn kat situ murah2... tapi mungkin disbbkan mknn ni berstatus halal... dan susah nk dpt... maka harganya mcm kat hotel la... bygkan nasi goreng kampung harga dua belas ringgit... air teo ais harga lapan ringgit?? hurmmmm.... rasa? sama jer mcm gerai mamak kat malaysia... tapi sbb lapar... hantam jerla.... mlm tu lepas makan kami berjalan semula balik ke hotel.. sepanjang perjalanan balik kami melalui pasar malam yg mmg tetiap hari dorg bukak kat situ.... memikirkan aku x tukar duit bnyk... rasa geram plak... dan yg paling bijak sekali... aku withdraw duit malaysia pun x bnyk... so nak tukar duit pun ala2 mcm nak x nak jugakla kan... rasa cam nk cucuk duit... tapi nak cari lambang PLUS x jumpa2 sampai ke sudah...maybank penah bgtau aku... boleh cucuk duit kalau ada lambang tu kat mana2 bank... dan kwn aku penah withdraw duit pakai kad maybank kat bangkok... so aku nk try tapi takut... hahahaha...akhirnya... aku terpaksala pergi ke kedai2 yg ada swap kad kredit... dptla jugak beli satu dua benda... tapi bagus gak aku x tukar duit bnyk2... kalau tak... memboros la lagi aku... bnyk sgt godaan dpn mata.. brg2 dia... fiuhhhhhh!!!!! tapi kalau nak compare dgn bangkok... aku rasa bangkok lagi best kalau nak shopping.... lebih double baloi... cuma kalau sesape nak shopping kain2 atau baju siap jahit bermanik... vietnamlah syurganya...


hari kedua... kami dibawa melawat sekitar bandar... pergi ke tempat2 shopping yg biasa tourist2 pegi... antaranya... russian market... dan juga tempat2 lain yg aku x ingat namanya...
lps mkn tghari dan solat... kami dibawak la pulak ke muzium pera
ng.... kat situ kitorg melihat sejarah mangsa2 agen orange yg sengsara sehingga ke hari ini... sedih dan sayu... rasa syukur sgt sbb benda2 mcm ni x jadi kat negara kita... bila tgk gambar2 dorg tu... mmg rasa marah sgt dgn org2 amerika yg xde hati perut ni... kejam sungguh... dan kekejaman dorg masih sama sehingga ke ari ni...


apa yg aku perhatikan
... ramai tourist yg dtg dan ada di situ melihat gambar2 tersebut... kebanyakan yg aku lihat mcm tourist dari europe... tapi... aku tau... ada antara mereka tu org2 dari amerika jugak... apa perasaan dorg agaknya bila tgk sume tu...?? kalaulah aku.. mesti aku rasa malu berbangsakan sama dgn org2 yg melakukan kekejaman tu...

lepas kami melawat muzium... tiba2 hujan turun dgn lebatnya... yg kelakar masa tu... kami berteduh berbumbungkan sayap replika kapal terbang yg ada di kwsn tu... berteduh2 pun... basah gak sbb bocor... air menitik melalui lubang2 sayap kapal terbang tu... hahahaha... yg lagi kelakar... sblm kami ke muzium... aku dan sepupu2 aku dh beli baju hujan... kat sana... baju hujan mmg sgt popular sbb skrg pun mmg musim hujan... berbekalkan pengalaman yg dorg (sepupu2 aku) lalui sehari sblm tu... time nak bershopping hujan turun dgn lebat... maka basahlah baju dan kasut mereka... so kali ni dorg nak bersedia dgn baju hujan... supaya aktiviti shopping dorg xkan terganggu akibat hujan lebat... bila hujan turun titik2... masing2 dh bersedia nak keluarkan ni... tp masing2 malu nak pakai... makanya... x pakai pun sampai ke sudah... tapi baju hujan dia mmg cantik... dan yg penting aku muat!!! hahah!!!



mlm tu... aku dan keluarga mencari makan di satay house... jauh sikit dari hotel kami... jadi kenalah naik cab... terpukau seketika bila tgk restoran tu... rupa2nya dh penah Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) cover tempat tu... gambar maria tunku sabri besar giler kat dinding restoran tu... kat sini makanan dia murah sikit... dan sedappppp!!!

masuk hari ketiga... semua buat aktiviti bebas... sehari sblm tu aku pegi tempah coat... konon2 nak berkoporat sikitkan... so siang hari tu kemalasan melanda aku... ak
u malas nak pegi mana2... kejer aku satu hari kat dlm bilik hotel... layan kbs world... hahahah... tu je pun satu2nya channel yg ada subtitle inggeris... yg lain... harrrammmm... pukul 6 lebih tu aku siap2... nak pegi ambik coat aku yg dh siap... sambil2 tu aku menyinggah kedai kain... beli sehelai dua kain cotton... murah dan cantik2 gak kain cotton kat situ... sementelah edna pun mengirim aku sepasang kain cotton... maka aku pun belilah utk dia sekali... lps ambik coat tu... hajat di hati nak pegi makan kat restoran yg lain 'saigon halal'... tapi apatah nasib butang seluar aku tercabut dan hilang ntah ke mana... dan sbb aku kena patah balik ke hotel utk salin seluar dan dtg semula ke situ... makanya perasaan malas pun dtg.... jwbnya... kirim jerlah.... sekali lagi aku melayan perasaan kat dlm bilik hotel sambil tgk kbs world...



esoknya... pagi2 lagi kami dh kena bangun... sbb flight kami pukul 10 lebih... so kami kena keluar dari hotel seawal pukul 7... sbb kena berada di airport dlm kul 8... biasalah.. menunggu sorg2 siap... itu perkara biasa... bila sume dh ada... tibalah masa utk projek nak kasik muat satu van utk 12 org... bayangkanlah kami terpaksa memuatkan diri supaya xde yg tertinggal... mujurla flight abg aku ptg... kalau tak.. mmg ada yg kena eliminate dan naik teksi... dan tibalah masanya nak naik kapal terbang... risau gak ni sbb kejadian tali pinggang x sampai... tapi alhamdulillah... kapal terbang kali ni... aku berjaya klik masuk wpun dgn agak susah payahnya... ngam2 la kata org... rupa2nya misteri tali pinggang ni akhirnya terungkai... kapal terbang yg aku naik masa pergi tu sbnrnya airbus baru.. so maybe tali pinggang dia pendek sikit... dan kapal terbang yg aku naik masa balik ni... adalah airbus yg dh lama ada... yg mmg biasa aku naik sblm2 ni pegi ke mana2... patutla yg ni tali pinggang dia muat... ahak3!!! ni kena report kat air asia ni... moral of the story di sini.. aku kena kempiskan pinggang la maknanya... ;p

pengalaman berharga selama 4 hari 3 malam di saigon, vietnam mmg akan sentiasa menjadi kenangan... ke negara mana pun aku lawati... mesti akan ada pahit manis yg tertinggal di situ... kehidupan di negara org sgt2 berbeza dgn negara sendiri... kalau nak bezakan... mmg x wajar... sbb masing2 ada budaya dan sikap mereka yg terdidik sejak mula... tapi satu yg aku kagum ialah... walau sesusah mana pun mereka... masing2 berusaha dgn gigih mencari sesuap nasi... kehidupan ni terlalu singkat sbnrnya... menghargai sesuatu dlm hidup kita akan membuatkan kita merasakan hidup itu sgt bermakna... so.. dgn masa yg masih ada... marilah kita nikmati hidup kita dgn sepenuhnya tanpa melupakan yg maha Esa...

Masa...

mcm ni lah agaknya kalau jadi anak perempuan tunggal.... selalu saja menjadi perhatian org dan mungkin kadangkala kita x sedar kita menjadi beban pada ibu bapa... soalan yg sama yg diajukan setiap kali... membosankan... aku x tau la bagi org lain yg berfikiran tipikal... tapi bagi aku... umur 27 masih belum terlalu tua utk tidak berkahwin.. zmn skrg ni... kawin dlm umur 30-an tu perkara biasa... alahaiii... apalah yg nak diherankan sgt... ada org lebih terlajak dari aku... rilek jer... jodoh pertemuan semua di tgn tuhan... buat apa nak paksa2 diri cari jodoh...? sbb nak kena akur dgn mulut org2 sekeliling ker? kahwin awal2 pun... kalau x bersedia fizikal mental... akhirnya bercerai berai.. nak buat apa? lagi menyedihkan bila bercerai time2 dh nak masuk umur stgh abad... baiklah x yah kawin ataupun kawin jer lambat sikit... bila kita dh yakin yg itu jodoh kita... dan kita dh betul2 bersedia utk menghadapi cabaran dan dugaan dlm kehidupan berumahtangga...

pendapat masing2... so aku rasa xde sape yg boleh kata pendapat dia paling betul atau salah... cuma bagi aku... aku mahu berkahwin hanya sekali dlm hidup... dan dgn pasangan itulah aku akan menempuh hidup aku sehingga ke akhir hayat... aku mahu berkongsi segala suka duka dan susah payah bersama2.... aku mahu menjadi org terakhir yg akan dia lihat atau dialah org terakhir yg akan aku lihat dlm hidup aku bila sampai ajal kami nanti... xkisahlah sape pun yg pegi dulu... kerana itu aku harap akan mendapat insan yg aku terima sepenuh jiwa... yg aku terima kelemahan dan kekuatannya... yg akan sentiasa tegur menegur dan ingat mengingatkan sesama sendiri... juga yg akan membimbing aku di dunia dan akhirat... yg akan membawa aku masuk ke syurga bersama2 nya.... insyaAllah... mungkin sesetengah org akan kata rupa itu penting... mmglah tu x dpt disangkal... tapi bagi aku juga... rupa itu penting... cuma penilaian kita terhadap rupa seseorg itu teramatlah subjektif... ada org kata org ni hensem.. tapi ada org kata biasa jer... aku rasa... semuanya bermula dari hati... bila kita suka segalanya tentang seseorg tu... satu perasaan ikhlas akan wujud... dan kita akan merasakan org tu lah yg paling kacak atau yg paling cantik dlm dunia ni... apa jua kelemahan yg ada pada dirinya kita akan terima seadanya.. .

kepercayaan juga adalah sesuatu yg amat penting... jika kita betul2 ikhlas menyukai seseorg tu... kita akan menerima segalanya tentang dirinya dan akan mempercayai serta meyakini dia walau apa pun kritikan atau kutukan yg kita dgr di sekeliling kita... perasaan boleh dipertikaikan apabila kita hanya mendengar tapi tidak cuba memahami... dan yang lebih membahayakan apabila kita hanya mendengar tetapi tidak mengkaji kebenarannya.... kalau sebelum ikatan terjalin segalanya telah diragui... apalah lagi slps itu...

aku ni... tidak pun dikategorikan dlm golongan wanita2 cantik... tapi satu jer... aku rasa bersyukur dgn sifat-sifat yg telah Allah anugerahkan kepada aku... segala anggota badan aku cukup dan tidak ada yg terkurang...malah terlebih2 lagi.... (hahahahaha!!! @_@!!)
walau tidak sempurna mana... tapi aku rasa aku bersyukur kerana lebih sempurna daripada org2 yg kurg sifatnya drp aku...aku pernah buka pintu hati aku seluasnya pada seseorg... dan dia juga mempunyai feedback yg sama... tapi sayang... mungkin inilah yg dinamakan bukan takdir... aku terima segalanya dgn hati yg terbuka... aku tau setiap urusan tuhan itu pasti ada kebaikan di sebaliknya... dan aku tetap yakin tuhan mahu memberikan aku yg lebih baik atau yg terbaik buat aku.... tapi kata org... berkata2 adalah lebih mudah dari melaksanakan... kadang2... bila kita buka terlalu luas... kita akan tutup serapat2nya... aku cuba utk membuka... tapi sedaya mana pun aku cuba... aku masih belum boleh membukanya sebagaimana aku membukanya sblm ini.. kadangkala aku cuba menerima seadanya... tapi hati x boleh menipu... cubalah mcmana pun... so, dari aku mengecewakan org... lebih baiklah aku abaikan jer... lebih baik tidak memulakan dari mengakhiri... kalau dh mula tapi sekerat jalan terkandas... adalah lebih menyakitkan baik di pihak sebelah atau pihak kita sendiri...

maafkanlah aku kepada org2 yg pernah menyatakan hasrat... aku tau aku pun x sesempurna mana... dan aku tau aku x lah selawa mana... mungkin org akan berkata... "bukan lawa pun... tapi memilih..." ataupun "dh ada org nak tu... ambik jerla... ingat lawa sgt ke nak reject2 org..." bukan memilih... bukan nak jual mahal..atau bukan nak tunjuk lagak... soal hati adalah sesutu yg sgt misteri dan tidak boleh dirungkai oleh mana2 ahli fikir sekalipun... tetapi ketahuilah... bila sekali aku menerima... itulah selamanya yg akan terpahat... dan fahamilah... xde niat pun nak jual mahal ke apa ke... cuma aku x retilah nak terima org mcm tu jer sblm berkawan terlebih dulu... hahahaha... kelakarla pulak tulis benda2 camni...

apa2pun... aku masih rasa belum masanya aku menemui sesuatu yg boleh membuatkan aku menjadi aku sepenuhnya.... sebagaimana seseorg yg pernah menjadikan aku sedemikian suatu masa dulu... ahhhh!!! x mau ingat dh... kepada mak dan abah... sabarlah... kalau org tanya... jwb jerla belum lagi... hahahaha.... aku pun x nak terhegeh2 cari jodoh mcmlah desperate sgt... upssss... blum lagi kot... motto hidup aku... "jgn mudah panik... kita hanya perlu panik bila tiba masanya kita perlu utk panik" ;p

** pelikkan org kita ni... kitaran soalan yg biasa ditanya:
-bila kita masih kecil org akan tanya... bila nak masuk sekolah?
-bila dh masuk sekolah org akan tanya... bila exam besar (spm)?
-bila dh abes periksa org akan tanya... bila sambung belajar (uni/kolej)?
-bila dh abes uni/kolej org akan tanya... bila nak mula kerja?
-bila dh mula kerja org akan tanya... bila nak ada boyfriend/girlfriend?
-bila dh ada bf/gf org akan tanya... bila nak kahwin?
-bila dh kahwin org akan tanya... bila nak pregnant?
-bila dh pregnant org akan tanya... bila nak bersalin?
-bila dh bersalin dan dh anak pertama org akan tanya... bila nak tambah anak?
-bila anak dh bertambah org akan tanya... bila anak nak masuk sekolah?
-bila anak dh besar2 org akan tanya... bila nak terima menantu?
-bila dh terima menantu pertama org akan tanya... bila nak timang cucu?
-bila dh sume dh bercucu org akan tanya... bila nak timang cucu lain?
-bila dh bermenantu dah bercucu org akan tanya... bila nak bermenantu lagi?
-bila anak cucu sume dh settle org akan tanya... bila nak bercicit pulak?
haihhhhhh... segalanya akan berterusan sampaila kita mati... tapi pelikkan... xde pulak org tanya.... bila nak mati? :D