Tuesday, December 7, 2010

Keluarga dan Vietnam



Tanggal 19 November 2010... wahhh tanggal nih... aku dan keluarga bercuti utk menghabiskan saki baki cuti yg tertinggal... errr... tapi bab2 menghabiskan cuti tu... bukan aku lah... sbb cuti aku mmg dh tunggu masa jer nk abes...

bersama keluarga ter
cinta dan dua lagi keluarga iaitu keluarga bapa sedara aku dan keluarga abang aku... kitorg pun terbangggglah ke ho chi minh pada tarikh tersebut.... ada satu kejadian paling kelakar yg aku lalui masa naik kapal terbang... hahahahahahahah!!!! nk citer pun rasa malu gak nih.... selalunya... kalau aku naik kapal terbang... bila time nak pakai tali pinggang.... errrrr ok jer.... tapi ntah kenapa kali ni... tali pinggang aku tak sampai!!!! hahahaha... bukan aku jer yg bermasalah... abang aku sekali turut terjebak... masa tu aku terpikir... aikkk??? badan aku naik lagi ke? tapi aku rasa xde perubahan pun.... ke kapal terbang ni punya tali pinggang yg pendek...? abang aku nekad nak minta tali extend... tapi aku nekad x mau sbb malu punyer pasal... akhirnya... aku ckp dgn mak aku aku nak duduk tgh2... aku buat2 mcm pakai tali pinggang pastu tutup dgn beg tangan... pramugari2 tu lalu lalang jer... tapi langsung x perasan yg tali pinggang aku x klik masuk pun sbnrnya.... hahahahaha... berjaya menipu sume org... mak aku, abg aku dan kakak ipar aku sengih2 jer...aku berjaya menipu bukan sekali... malah tiga kali... masa naik... masa tgh terbang dan masa nak turun.... hebat.. hebat...

sesampainya kami di airport... segalanya berjalan lancar... cuma masa n
ak check passport keadaan kelam kabut sikit sbb aku dgn kakak ipar cemas bila boarding pass kitorg ada pada mak aku... dan mak aku pulak... turun dari flight jalan menonong sbb nak cari tandas... nasib baiklah org tu x check pun boarding pass... check passport jer... kui3... apalagi... kena bebel la dgn abah aku... keluar jer dari airport kami terus naik cab menuju ke hotel tempat kami akan menginap selama 4 hari... keluarga bapa sedara aku dan adik kakak ipar aku dh lebih dulu sampai... so dorg dh pun menunggu di sana.... sepanjang perjalanan ke hotel aku hanya mampu mengucap panjang... terkejut sampai tutup2 mata... bnyk2 tempat yg aku lawati sblm ni... inilah kali pertama aku tgk sistem lalu lintas yg maha kelam kabut... huru hara!!! aku dh x tau mana kiri mana kanan sbb motor yg lalu lalang datang dari pelbagai arah... baik jalan kecik mahupun jalan besar.... kiri pun dorg jalan kanan pun dorg jalan... dorg ni sistem belah kiri ke belah kanan aku pun x tau... bila sampai roundabout lagila kami sume menjerit.... menderu2 motor dtg... tapi pakcik drebar ni selamba jer rempuh... kalau kat malaysia aku rasa mmg dh ada yg tergolek dog... innalillah kot... tapi kat sini... smooth jer... pandai pulak motor2 ni brek sendiri... kalau kat traffic light... motor yg duk sebelah kanan akan jalan terus dan van kami akan masuk simpang kanan... bayangkan kalau kat malaysia mmg dh kena hon panjang atau kena maki... atau yg lebih teruk... 'banggggg!!!!!' makanya ambulans la yg akan dtg.... mmg sgt pelik sistem lalulintas mereka... ada plak aku nampak tanda2 jalan yg x penah aku nampak masa ambik test driving dulu... hahahaha... satu pengalaman baru.... tapi yg menarik di sini.. dorg sgt murah dgn hon... sana sini hon akan berbunyi... abg aku kata...brg paling laku kat sini ialah hon... sbb hon paling cepat haus.... hahahahaha!!!!


bila dh sampai... apa lagi... perut mula berbunyi.... kami tiga keluarga pergilah ke restoran halal kat area2 situ... nama restoran tu... VN Halal... hanya perlu berjalan kaki... tapi jalan kaki pun agak penat jugakla... turun 500 gram kot.... cuma bila dh makan tu... tambah sekilo la... x baloi... x baloi.... hahahahaha.... mknn dia boleh tahan gak... cuma harga dia mak aihhhh.... actually mknn kat situ murah2... tapi mungkin disbbkan mknn ni berstatus halal... dan susah nk dpt... maka harganya mcm kat hotel la... bygkan nasi goreng kampung harga dua belas ringgit... air teo ais harga lapan ringgit?? hurmmmm.... rasa? sama jer mcm gerai mamak kat malaysia... tapi sbb lapar... hantam jerla.... mlm tu lepas makan kami berjalan semula balik ke hotel.. sepanjang perjalanan balik kami melalui pasar malam yg mmg tetiap hari dorg bukak kat situ.... memikirkan aku x tukar duit bnyk... rasa geram plak... dan yg paling bijak sekali... aku withdraw duit malaysia pun x bnyk... so nak tukar duit pun ala2 mcm nak x nak jugakla kan... rasa cam nk cucuk duit... tapi nak cari lambang PLUS x jumpa2 sampai ke sudah...maybank penah bgtau aku... boleh cucuk duit kalau ada lambang tu kat mana2 bank... dan kwn aku penah withdraw duit pakai kad maybank kat bangkok... so aku nk try tapi takut... hahahaha...akhirnya... aku terpaksala pergi ke kedai2 yg ada swap kad kredit... dptla jugak beli satu dua benda... tapi bagus gak aku x tukar duit bnyk2... kalau tak... memboros la lagi aku... bnyk sgt godaan dpn mata.. brg2 dia... fiuhhhhhh!!!!! tapi kalau nak compare dgn bangkok... aku rasa bangkok lagi best kalau nak shopping.... lebih double baloi... cuma kalau sesape nak shopping kain2 atau baju siap jahit bermanik... vietnamlah syurganya...


hari kedua... kami dibawa melawat sekitar bandar... pergi ke tempat2 shopping yg biasa tourist2 pegi... antaranya... russian market... dan juga tempat2 lain yg aku x ingat namanya...
lps mkn tghari dan solat... kami dibawak la pulak ke muzium pera
ng.... kat situ kitorg melihat sejarah mangsa2 agen orange yg sengsara sehingga ke hari ini... sedih dan sayu... rasa syukur sgt sbb benda2 mcm ni x jadi kat negara kita... bila tgk gambar2 dorg tu... mmg rasa marah sgt dgn org2 amerika yg xde hati perut ni... kejam sungguh... dan kekejaman dorg masih sama sehingga ke ari ni...


apa yg aku perhatikan
... ramai tourist yg dtg dan ada di situ melihat gambar2 tersebut... kebanyakan yg aku lihat mcm tourist dari europe... tapi... aku tau... ada antara mereka tu org2 dari amerika jugak... apa perasaan dorg agaknya bila tgk sume tu...?? kalaulah aku.. mesti aku rasa malu berbangsakan sama dgn org2 yg melakukan kekejaman tu...

lepas kami melawat muzium... tiba2 hujan turun dgn lebatnya... yg kelakar masa tu... kami berteduh berbumbungkan sayap replika kapal terbang yg ada di kwsn tu... berteduh2 pun... basah gak sbb bocor... air menitik melalui lubang2 sayap kapal terbang tu... hahahaha... yg lagi kelakar... sblm kami ke muzium... aku dan sepupu2 aku dh beli baju hujan... kat sana... baju hujan mmg sgt popular sbb skrg pun mmg musim hujan... berbekalkan pengalaman yg dorg (sepupu2 aku) lalui sehari sblm tu... time nak bershopping hujan turun dgn lebat... maka basahlah baju dan kasut mereka... so kali ni dorg nak bersedia dgn baju hujan... supaya aktiviti shopping dorg xkan terganggu akibat hujan lebat... bila hujan turun titik2... masing2 dh bersedia nak keluarkan ni... tp masing2 malu nak pakai... makanya... x pakai pun sampai ke sudah... tapi baju hujan dia mmg cantik... dan yg penting aku muat!!! hahah!!!



mlm tu... aku dan keluarga mencari makan di satay house... jauh sikit dari hotel kami... jadi kenalah naik cab... terpukau seketika bila tgk restoran tu... rupa2nya dh penah Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) cover tempat tu... gambar maria tunku sabri besar giler kat dinding restoran tu... kat sini makanan dia murah sikit... dan sedappppp!!!

masuk hari ketiga... semua buat aktiviti bebas... sehari sblm tu aku pegi tempah coat... konon2 nak berkoporat sikitkan... so siang hari tu kemalasan melanda aku... ak
u malas nak pegi mana2... kejer aku satu hari kat dlm bilik hotel... layan kbs world... hahahah... tu je pun satu2nya channel yg ada subtitle inggeris... yg lain... harrrammmm... pukul 6 lebih tu aku siap2... nak pegi ambik coat aku yg dh siap... sambil2 tu aku menyinggah kedai kain... beli sehelai dua kain cotton... murah dan cantik2 gak kain cotton kat situ... sementelah edna pun mengirim aku sepasang kain cotton... maka aku pun belilah utk dia sekali... lps ambik coat tu... hajat di hati nak pegi makan kat restoran yg lain 'saigon halal'... tapi apatah nasib butang seluar aku tercabut dan hilang ntah ke mana... dan sbb aku kena patah balik ke hotel utk salin seluar dan dtg semula ke situ... makanya perasaan malas pun dtg.... jwbnya... kirim jerlah.... sekali lagi aku melayan perasaan kat dlm bilik hotel sambil tgk kbs world...



esoknya... pagi2 lagi kami dh kena bangun... sbb flight kami pukul 10 lebih... so kami kena keluar dari hotel seawal pukul 7... sbb kena berada di airport dlm kul 8... biasalah.. menunggu sorg2 siap... itu perkara biasa... bila sume dh ada... tibalah masa utk projek nak kasik muat satu van utk 12 org... bayangkanlah kami terpaksa memuatkan diri supaya xde yg tertinggal... mujurla flight abg aku ptg... kalau tak.. mmg ada yg kena eliminate dan naik teksi... dan tibalah masanya nak naik kapal terbang... risau gak ni sbb kejadian tali pinggang x sampai... tapi alhamdulillah... kapal terbang kali ni... aku berjaya klik masuk wpun dgn agak susah payahnya... ngam2 la kata org... rupa2nya misteri tali pinggang ni akhirnya terungkai... kapal terbang yg aku naik masa pergi tu sbnrnya airbus baru.. so maybe tali pinggang dia pendek sikit... dan kapal terbang yg aku naik masa balik ni... adalah airbus yg dh lama ada... yg mmg biasa aku naik sblm2 ni pegi ke mana2... patutla yg ni tali pinggang dia muat... ahak3!!! ni kena report kat air asia ni... moral of the story di sini.. aku kena kempiskan pinggang la maknanya... ;p

pengalaman berharga selama 4 hari 3 malam di saigon, vietnam mmg akan sentiasa menjadi kenangan... ke negara mana pun aku lawati... mesti akan ada pahit manis yg tertinggal di situ... kehidupan di negara org sgt2 berbeza dgn negara sendiri... kalau nak bezakan... mmg x wajar... sbb masing2 ada budaya dan sikap mereka yg terdidik sejak mula... tapi satu yg aku kagum ialah... walau sesusah mana pun mereka... masing2 berusaha dgn gigih mencari sesuap nasi... kehidupan ni terlalu singkat sbnrnya... menghargai sesuatu dlm hidup kita akan membuatkan kita merasakan hidup itu sgt bermakna... so.. dgn masa yg masih ada... marilah kita nikmati hidup kita dgn sepenuhnya tanpa melupakan yg maha Esa...

Masa...

mcm ni lah agaknya kalau jadi anak perempuan tunggal.... selalu saja menjadi perhatian org dan mungkin kadangkala kita x sedar kita menjadi beban pada ibu bapa... soalan yg sama yg diajukan setiap kali... membosankan... aku x tau la bagi org lain yg berfikiran tipikal... tapi bagi aku... umur 27 masih belum terlalu tua utk tidak berkahwin.. zmn skrg ni... kawin dlm umur 30-an tu perkara biasa... alahaiii... apalah yg nak diherankan sgt... ada org lebih terlajak dari aku... rilek jer... jodoh pertemuan semua di tgn tuhan... buat apa nak paksa2 diri cari jodoh...? sbb nak kena akur dgn mulut org2 sekeliling ker? kahwin awal2 pun... kalau x bersedia fizikal mental... akhirnya bercerai berai.. nak buat apa? lagi menyedihkan bila bercerai time2 dh nak masuk umur stgh abad... baiklah x yah kawin ataupun kawin jer lambat sikit... bila kita dh yakin yg itu jodoh kita... dan kita dh betul2 bersedia utk menghadapi cabaran dan dugaan dlm kehidupan berumahtangga...

pendapat masing2... so aku rasa xde sape yg boleh kata pendapat dia paling betul atau salah... cuma bagi aku... aku mahu berkahwin hanya sekali dlm hidup... dan dgn pasangan itulah aku akan menempuh hidup aku sehingga ke akhir hayat... aku mahu berkongsi segala suka duka dan susah payah bersama2.... aku mahu menjadi org terakhir yg akan dia lihat atau dialah org terakhir yg akan aku lihat dlm hidup aku bila sampai ajal kami nanti... xkisahlah sape pun yg pegi dulu... kerana itu aku harap akan mendapat insan yg aku terima sepenuh jiwa... yg aku terima kelemahan dan kekuatannya... yg akan sentiasa tegur menegur dan ingat mengingatkan sesama sendiri... juga yg akan membimbing aku di dunia dan akhirat... yg akan membawa aku masuk ke syurga bersama2 nya.... insyaAllah... mungkin sesetengah org akan kata rupa itu penting... mmglah tu x dpt disangkal... tapi bagi aku juga... rupa itu penting... cuma penilaian kita terhadap rupa seseorg itu teramatlah subjektif... ada org kata org ni hensem.. tapi ada org kata biasa jer... aku rasa... semuanya bermula dari hati... bila kita suka segalanya tentang seseorg tu... satu perasaan ikhlas akan wujud... dan kita akan merasakan org tu lah yg paling kacak atau yg paling cantik dlm dunia ni... apa jua kelemahan yg ada pada dirinya kita akan terima seadanya.. .

kepercayaan juga adalah sesuatu yg amat penting... jika kita betul2 ikhlas menyukai seseorg tu... kita akan menerima segalanya tentang dirinya dan akan mempercayai serta meyakini dia walau apa pun kritikan atau kutukan yg kita dgr di sekeliling kita... perasaan boleh dipertikaikan apabila kita hanya mendengar tapi tidak cuba memahami... dan yang lebih membahayakan apabila kita hanya mendengar tetapi tidak mengkaji kebenarannya.... kalau sebelum ikatan terjalin segalanya telah diragui... apalah lagi slps itu...

aku ni... tidak pun dikategorikan dlm golongan wanita2 cantik... tapi satu jer... aku rasa bersyukur dgn sifat-sifat yg telah Allah anugerahkan kepada aku... segala anggota badan aku cukup dan tidak ada yg terkurang...malah terlebih2 lagi.... (hahahahaha!!! @_@!!)
walau tidak sempurna mana... tapi aku rasa aku bersyukur kerana lebih sempurna daripada org2 yg kurg sifatnya drp aku...aku pernah buka pintu hati aku seluasnya pada seseorg... dan dia juga mempunyai feedback yg sama... tapi sayang... mungkin inilah yg dinamakan bukan takdir... aku terima segalanya dgn hati yg terbuka... aku tau setiap urusan tuhan itu pasti ada kebaikan di sebaliknya... dan aku tetap yakin tuhan mahu memberikan aku yg lebih baik atau yg terbaik buat aku.... tapi kata org... berkata2 adalah lebih mudah dari melaksanakan... kadang2... bila kita buka terlalu luas... kita akan tutup serapat2nya... aku cuba utk membuka... tapi sedaya mana pun aku cuba... aku masih belum boleh membukanya sebagaimana aku membukanya sblm ini.. kadangkala aku cuba menerima seadanya... tapi hati x boleh menipu... cubalah mcmana pun... so, dari aku mengecewakan org... lebih baiklah aku abaikan jer... lebih baik tidak memulakan dari mengakhiri... kalau dh mula tapi sekerat jalan terkandas... adalah lebih menyakitkan baik di pihak sebelah atau pihak kita sendiri...

maafkanlah aku kepada org2 yg pernah menyatakan hasrat... aku tau aku pun x sesempurna mana... dan aku tau aku x lah selawa mana... mungkin org akan berkata... "bukan lawa pun... tapi memilih..." ataupun "dh ada org nak tu... ambik jerla... ingat lawa sgt ke nak reject2 org..." bukan memilih... bukan nak jual mahal..atau bukan nak tunjuk lagak... soal hati adalah sesutu yg sgt misteri dan tidak boleh dirungkai oleh mana2 ahli fikir sekalipun... tetapi ketahuilah... bila sekali aku menerima... itulah selamanya yg akan terpahat... dan fahamilah... xde niat pun nak jual mahal ke apa ke... cuma aku x retilah nak terima org mcm tu jer sblm berkawan terlebih dulu... hahahaha... kelakarla pulak tulis benda2 camni...

apa2pun... aku masih rasa belum masanya aku menemui sesuatu yg boleh membuatkan aku menjadi aku sepenuhnya.... sebagaimana seseorg yg pernah menjadikan aku sedemikian suatu masa dulu... ahhhh!!! x mau ingat dh... kepada mak dan abah... sabarlah... kalau org tanya... jwb jerla belum lagi... hahahaha.... aku pun x nak terhegeh2 cari jodoh mcmlah desperate sgt... upssss... blum lagi kot... motto hidup aku... "jgn mudah panik... kita hanya perlu panik bila tiba masanya kita perlu utk panik" ;p

** pelikkan org kita ni... kitaran soalan yg biasa ditanya:
-bila kita masih kecil org akan tanya... bila nak masuk sekolah?
-bila dh masuk sekolah org akan tanya... bila exam besar (spm)?
-bila dh abes periksa org akan tanya... bila sambung belajar (uni/kolej)?
-bila dh abes uni/kolej org akan tanya... bila nak mula kerja?
-bila dh mula kerja org akan tanya... bila nak ada boyfriend/girlfriend?
-bila dh ada bf/gf org akan tanya... bila nak kahwin?
-bila dh kahwin org akan tanya... bila nak pregnant?
-bila dh pregnant org akan tanya... bila nak bersalin?
-bila dh bersalin dan dh anak pertama org akan tanya... bila nak tambah anak?
-bila anak dh bertambah org akan tanya... bila anak nak masuk sekolah?
-bila anak dh besar2 org akan tanya... bila nak terima menantu?
-bila dh terima menantu pertama org akan tanya... bila nak timang cucu?
-bila dh sume dh bercucu org akan tanya... bila nak timang cucu lain?
-bila dh bermenantu dah bercucu org akan tanya... bila nak bermenantu lagi?
-bila anak cucu sume dh settle org akan tanya... bila nak bercicit pulak?
haihhhhhh... segalanya akan berterusan sampaila kita mati... tapi pelikkan... xde pulak org tanya.... bila nak mati? :D

Friday, November 26, 2010

Riwayat Hidup

alkisah.... bbrp riwayat hidup yang x pernah diceritakan di mana2 buku atau risalah2 seluruh dunia....


RIWAYAT 1:

kisah manusia terkenal yg perasan glamor tapi ala2 tenggelam timbul yg x penah bersyukur dgn keadaan sekelilingnya... dia sbnrnya beruntung dari org lain yg lebih hebat tapi dia x pernah pandai atau cuba menghargai kelebihan itu... dan sgt2 hipokrit serta ikut mood sesuka ati sampai org lain malas dah nk layan perangai dia...

rumusan: beliau smmgnya seorg manusia yg x perfect dan perlukan perubahan yg positif dari hari ke hari.. ada sikap yg perlu dimaintainkan tapi lebih bnyk sikap yg perlu diubah... tapi kalau dh beratus2 kali kena tegur dgn bbrp org dan tetap x berubah... ermmmm... no komen...

RIWAYAT 2:
kisah seorang manusia yang x brp nak penting sgt pun mula2... tapi di pertengahan jalan cerita, dia muncul secara tiba2 menjadi penyelamat kepada setiap permasalahan... dialah yg digelar hero moden... dan setiap kata2nya akan dituruti demi menjana satu perubahan yg drastik... dia juga adalah org yg x layak untuk menjadi penting dalam permasalahan yg muncul kerana hakikatnya.... dia tak berkaitan pun dalam masalah tersebut... pendek kata... "suka menyibuk hal org lain yg x berkaitan dgn diri sendiri"

rumusan: beliau mungkin dikatakan muncul di saat2 'kelemasan'.. tetapi yg menjadi tanda tanya dlm riwayat ini... ke mana hala tuju beliau yg sebenarnya dlm riwayat ini... kerana beliau x berjaya menyelesaikan apa2 masalah pun... hurmmm... xdelah hebat mana pun... bising jer lebih... kesimpulannya... riwayat ni... x perlu ada pun x effect apa2...

RIWAYAT 3:
kisah seorang manusia yang dulunya 'org2' biasa tapi kini merasakan mempunyai suatu kuasa besar yg boleh melabelkan dirinya sbg insan2 'tertinggi'... sikapnya yg x mencerminkan mulutnya amat2 dikagumi oleh semua org... pendek kata... tanyalah siapa saja... semua akan kata MENYAMPAH... xde pula mana2 yg mengaku x pernah menyampah dgn dia... dia juga sememangnya seorang kawan yg x layak dibuat kawan kerana dia mmg suka menyelamatkan dirinya dgn menjadikan org lain sbg mangsa... pendek kata... dia akan memalaikatkan dirinya di depan org2 yg berpotensi menyokong dia dan berpura2 seperti dialah 'mangsa keadaan'... dia sgt hebat dlm melakonkan wataknya sehingga men'disqualifiedkan' pelakon2 antarabangsa yg lain....

rumusan:beliau smmgnya mempunyai sikap2 cemerlang dlm kepropagandaan, 'membunuh dari blkg dan depan' dan men'down'kan suasana... x hairanlah feedback yg diterima dari dalam dan luar menyatakan beliau mmg sungguh meng'annoying'kan... nescayalah... org2 yg tahan dgn beliau adalah org2 yg lebih kurg sama dgn beliau... kasihan kepada yg cuba membela nasib beliau... kerana pembela2 itu tidak tahu apa yg beliau sdg perkatakan di blkg mereka... kesimpulannya... yg membela itu... bodoh... bodoh... dan bodoh...

RIWAYAT 4:
kisah seorang manusia yang depannya suci tapi blkgnya berdebu dan berdaki lebih tebal daripada cermin lori bawak arang.... jangan tertipu dgn si dia... kerana dia mmg pandai mendekati org2 yg dirasakan mempunyai kepentingan utk dirinya dan membolehkan dia lebih rapat lagi dgn seorg manusia yg dikaguminya selama ini.... sikapnya itu telah pun diperhatikan oleh bbrp pemerhati bebas dan bbrp testimoni drp org2 awam juga telah dikenalpasti... maka sahlah dia adalah kawan yg juga x layak dibuat kawan kerana hanya mahu berkawan atas dasar kepentingan diri sendiri... pendek kata... habis madu... sepah terbuang....

rumusan: nampak jer mcm hebat... tapi sbnrnya penakut.... ingat hebat sgt boleh mengubah keadaan... tapi sayang peluang yg diberikan tidak digunakan sebaiknya... beliau terlalu taksub dan dikaburi dgn kefanatikan beliau... itu normal... dan jgn salahkan beliau sbb semua manusia biasa mmg begitu... anggap jerlah seperti bercinta... akan dikaburi dan dibutakan walau sejuta menghalang... tapi ingat... what goes around comes around... hargailah yg masih ada tertinggal di sekeliling ini sblm ia2 meninggalkan anda...

RIWAYAT 5:
kisah seorang manusia yg juga ala2 x perlu muncul sbb dia x penting sgt pun... tapi kerana ingin glamor dan mendampingi org yg dirasakan boleh mengglamorkan dia... makanya dia mencaras org2 lain... sikapnya suka berubah2 umpama air mengalir... di satu ketika dia lain dan di satu ketika lagi dia sgt2 lah lain... dia hanya nampak apa yg dia nampak.. dan menggunakan kedudukan dia utk memburukkan lagi keadaan yg dh sedia buruk... dia smmgnya mempunyai sikap ingin memiliki dan menguasai dari awal lagi... tapi sejauh mana keikhlasan dia dlm melakukan hal2 berikut... hanya dia dan org2 yg pernah mendengar 'statement2' dasyat dia shj yg tahu....

rumusan: beliau tahu apa yg pernah diperkatakan... dan kata2 beliau masih menjadi rahsia pada sesiapa yg pernah mendengarnya kerana si pendengar2 tersebut tidak mahu memburukkan keadaan... hakikatnya... semua tahu kot siapa beliau dulu sbnrnya... dan sejak akhir2 ini sahaja pun beliau mula mendampingi 'sesuatu'... whatever it is... tanyalah dulu pada beliau sejauh mana keikhlasan beliau sblm mempersoalkan keikhlasan org lain... kerana hanya beliau sahaja yg suka 'mengungkit' setiap masa dan ketika kot.....

sekian dulu 5 riwayat hidup yg ingin diceritakan... masih ada bnyk lagi riwayat2 yg ala2 mcm 'untold story' ni... tapi... simpan2 la dulu utk masa depan yg lebih gemilangssss cemerlangsssss dan terbilangsssss.......

oh yer... riwayat ini hanya rekaan semata2... tiada berkaitan dgn yg hidup atau yg dh k.o... sekadar renungan bersama2... mmg xde manusia perfect dlm dunia ni.. tapi itulah gunanya yg ada di sekeliling kita ketika susah dan senang utk saling tegur menegur dan ingat mengingatkan... kalau maintain benda yg sama tanpa perubahan... mmg x maju ke depan la sume org... makanya... hargailah rakan2 anda... dan jgn biarkan diri anda diselebungi dgn kontroversi.... ;]

p/s: AGAK2NYA... ANDA RIWAYAT YG MANA SATU EKKK??? HAHAHAHAHA!!!!!

Tuesday, November 9, 2010

sila tunaikan janji....

dh berbulan menunggu... keputusan masih sama... apa pun tak berubah... pergerakan masih sama... kebosanan menunggu... takut? berani kerana benar takut kerana salah kot... x kesah la saper pun benar saper pun salah... bukan nak mencari kemenangan atau pastikan kekalahan... cuma menuntut apa yg telah dijanjikan supaya apa yg terpendam dan terbuku selama ini dapat diluahkan....

silalah tunaikan janji2 anda... nak bertemu dan selesaikan hal ni secara habis2an... supaya selepas ni x perlu ada benda yg tersimpan lagi dan menyesakkan... silalah hubungi org yg sepatutnya dan tetapkan hari, masa dan tempat.... x perlulah nak tunggu sampai akhir bulan ke hujung tahun ke... hujung abad ke.... itu bukan alasan... org lain bnyk juga kerja dan bnyk benda nak fikir... x perlu rasa diri tu istimewa sgt sampai perlu nak bagi ruang menunggu utk selesaikan hal sendiri yg kononnya lebih penting dari org lain... x perlu nak selfish sgt... dari dulu x abis2 dgn perangai yg sama... meet up ASAP n settelakan semuanya... abis cerita...

x perlulah nak berdebat siapa betul siapa salah... pihak mana pun ada kelemahan dan keburukan masing2... kami sedia menerima apa jua kelemahan... sbb kami tau ada rasa x puas hati dari pihak yg satu ni... sudah tiba masanya juga pihak yg satu lagi ni terima dan fikirkan juga apa yg terbuku di hati kami selama ni yg x dpt kami nak luahkan kerana kononnya demi nak menjaga hati dan perasaan... nak menjaga maruah org... nak menjaga keaiban org... buang masa jer semua tu.... inilah masanya juga kami nak tunjuk maksud 'tembak' yg sebenar... kata kena tembak kan...?? nak sgt kena tembakkan... kali ni bukan 'tembakan' jer yg kami nak bagi...
sebnyk mana dh ko sakitkan hati kawan2 aku... sbnyk tulah aku nak pastikan ko terima... so kalau rasa hebat sgt... sila tunaikan janji cepat...

anggap jerlah ini satu peringatan... aku dh bosan la dgn perangai2 jijik yg cuba ditonjolkan selama ni... wpun aku dh lama keluar dari situ tapi masih ada lagi perangai2 jijik ni wujud dan memberikan kesan kepada org2 di sekekeliling aku... so kalau pertemuan ni x dibuat dlm kadar segera.... jgn salahkan aku kalau aku ceritakan satu persatu perihal buruk korg sume yg menjengkelkan tu kat sini... dan aku akan pastikan semua org membacanya... sila ingat yer... bukan kami yg berada di 'dalam' tu skrg... kalau korg nak cerita keburukan kami pun xde apa yg kami nak herankan... bagi aku... cukup kaum keluarga dan rakan2 baik aku tau apa yg selama ni aku buat... cukup hanya mereka2 ni percayakan aku dan tahu aku siapa... mereka tahu apa yg pernah aku katakan selama ni di blkg mereka... kerana antara kami... kami dh jujur tentang kata2 buruk yg pernah dilafazkan... so sume dh clear... kalau org lain atau org2 di luar sana nak anggap buruk atau pandang hina kat aku sekalipun... aku x kesah kot... lagipun... bukan aku 'org' yg dikenali ramai... aku kesah ker kalau nama aku buruk?? erkk??!!! bukan... org2 luar sana kesah ke cerita pasal aku.....??? bo layannnn..... tapi sebaliknya... kami ni yg cukup baik masih x keluarkan apa2 statement yg boleh merosakkan nama baik org lain... wpun aku rasa aku ada kuasa yg sgt besar utk itu... jgn lupa... kedudukan aku boleh menentukan naik turun 'org' tu... 'org2' di luar sana tu mmg menanti2kan jer cerita2 buruk utk santapan mereka... kalau aku nak buat... aku dh lama boleh buat... tapi aku belum peringkat jahat kot... so... sblm aku bertindak.... baiklah korg2 tunaikan janji dan buat pertemuan dgn segera...

dan silalah pastikan pertemuan tu nanti disertai oleh semua yg terlibat... wpun x terlibat sgt tapi sipi2 pun kena ada jugak... x kira lah... watak utama ke.. watak sampingan ke... watak tempelan ke... watak tempias2 ke... belakang tabir ke... yg pastinya... semua yg pernah mengeluarkan statement2 berkaitan tu sila pastikan mereka hadir... dan kami akan keluarkan satu2 persatu statement2 yg pernah keluar dari mulut masing2 yg maha hipokrit... talam dua muka... tikam belakang... putar wang besar dan segala2nya lah... waktu tu kalau ada yg nak 'bunuh membunuh' sesama sendiri... lantakla korg.... kitorg pun x hadapppp nak saksikan.... so silalah bawa org2 ni sekali termasuklah yg dulunya ala2 diam mcm neutral... tapi skrg pun dua kali lima talam dua muka... tikam belakang... org yg sanggup buang kawan2 dia yg selama ni care pasal dia too much... sampai ada antara kitorg ni yg sanggup buang kawan sendirilah sbb x sanggup tgk budak ni menangis akibat perbuatan kawan dia tu... tapi dek kerana ketaksuban dia yg ntah kemana tu... dia sendiri sanggup mengenepikan kawan ni... so sad~~~ dan yg paling bodoh dah semestinyalah aku sbb sayang dia mcm adik sendiri... sampai sayang lebih dari adik2 yg lain... dan aku teruskan kebodohan aku terus defend dia wpun kepercayaan dia dipersoal oleh kawan2 baik aku sendiri... tindakan yg membuktikan aku lebih percaya kata2 dia drp kata2 kawan baik aku sendiri... betapa bodohnya aku... mmg buang masa... wasted my time...hakkkpuiiii!!! baguslah wajah sbnr ko dh diketahui... dan teruskanlah berkawan dgn org2 yg skrg ni mmg adalah kelompok kawan2 yg ada kepentingan jer kan... aku tau kot kenapa ko baik sgt dgn aku dulu... sbb kedudukan aku masa tu dan sbb aku kononnya 'close' dgn 'org' tu kan... i should see that come... stupid idiot of me... pathetic!!! oh bawakla sekali yg blkg2 tabir tu... org2 yg sbnrnya mmg xde kaitan langsung dgn isu ni... tapi sbb kerana terlalu suka mdgr citer sebelah pihak... dh tu pun ikut taksub makan kata2 dorg ni bulat2... dh la x tau apa yg terjadi... dgr sblh pihak... dh tu ikut join sama jadi jijik jugak... haihhh... yg ni aku paling rasa SO SAD~~~~ so bawaklah dorg ni sekali sbb nak bagi khutbah jumaat sekali...

teruskanlah wahai kelompok2 yg merasakan diri mereka 'tinggi' tu... yg melayan org lain mcm org lain tu rendah sgt... x sedar diri agaknyer... makin tua makin hanyut... eloklah tu... betapa bangganya aku tinggalkan semua tu... xde ruginyer aku... sbb aku bukan dpt apa2 kelebihan atau keuntungan pun... dan x kaya pun aku duk 'dlm' tu... berhabis adalah... oh! pengajaran yg sgt bermakna... tuhan tu mmg sayang kat aku sbb tu dia bagi aku kesedaran.. kalau x aku lebih berhabis kot... so sad~~~. dan bagus jugak tinggalkan semua kawan2 yg x layak utk dijadikan kawan tu... semua tu berkawan sbb satu 'benda' jer... itupun yg dikejar selama ni sbb masing2 x dpt... so sad~~~~ so skrg dh dpt... bahagia lah... sdgkan masing2 tau masing2 mengata kat blkg masing2.. aku pun x kejar nak kwn dgn org camni... erkkk????!!!

so, betterlah korg mempercepatkan janji korg tu sbb kalau korg x nak selesai cara tertutup... aku boleh jer selesai cara terbuka... aku x kisah memalukan diri sendiri...sbb seperti yg aku kata tadi.. aku ni 'nothing'... kalau org fikir buruk pasal aku pun x masuk berita kul 8 kot... aku x ambil port pun apa org nak mengata tentang aku.. dan aku pun x heran apa yg korg nak fikir... ikhlas ke x ikhlas selama ni yg aku buat... lantak matilah korg nak persoalkan... dh banyak kot 'hasil' yg dh mengalir keluar dari poket aku... so?? aku kesah ker apa korg nak label? jadinyerrr silalah tunaikan janji korg tu... x perlu nak banyak alasan.... oh yer... 'manusia smmgnya banyak alasan... semoga maju jayalah kepada semua yerrrr"

Tuesday, October 5, 2010

rahsia di sebalik segalanya...

kata hati aku sgt2 jarang salah..... org kata... sesetengah org dikurniakan dgn sixth sense.... adakah aku dianugerahkan dgn rasa begitu juga...??? wallahualam... mungkin sbb aku sgt suka dgn psikologi manusia dan kajiannya maka menybbkan aku boleh membaca sedikit sebanyak gerak geri dan kata2 setiap manusia dan membuat ramalan atau tekaan... pendek kata teori alam dan manusia...

setiap manusia akan melalui jalan yg berbeza dan mengalami pengalaman yg berlainan...tapi selagi di sekelilingnya terdapat objek yg sama.... siapa juga yg berada di situ akan tetap merasa pengalaman yg sama... cuma yg bijak akan melangkah keluar dan yg kurg bijak akan terus berada di sana... dan yg paling bijak akan tetap berada dan sana lalu mengubah segalanya menjadi yg lebih baik... yg perlu skrg adalah memilih untuk jadi yg mana... selagi manusia bersikap sama... semua akan merasa bahananya.... selagi manusia tidak mau berubah... selagi itulah akan ada yg makan hati dan merasa kecewa...

selagi ada perasaan hasad dengki, mahukan perhatian, mementingkan diri sendiri dan perasaan tidak puas hati.... selagi itulah segalanya tidak akan kekal.... jika konsep lebih baik memilih 1 dari 10 adalah yg terbaik... maka fikirlah semula sedalam2nya.... kerana tak mustahil satu hari nanti... yg 1 akan 'membunuh' kesemuanya.... sayang.... akal yg bijak tidak digunakan dgn sepenuhnya.... hati yg baik tidak diterjemahkan setulusnya... senyuman yg manis tidak diserlahkan seikhlasnya dan pertimbangan yang ada tidak digunakan seadanya....

masih belum faham konsep 'what u give u get back'?? aku percaya Allah maha adil... dan ada sebab Allah memberikan ujian sebegini... untuk mengukuhkan atau menyedarkan... wallahualam...
kerana aku pun x tahu sama ada aku berada di pihak yg benar atau pihak yg salah.... hanya Allah yg maha mengetahui...

dan aku x tahu rahsia itu....

Thursday, September 30, 2010

i lovvvveeeeee my job..... :)

pernah tak aku ckp yg aku sukakan kejer aku skrg....??? ada penah dgr x? kalau x penah dgr... skrg baca.... :D

betapa bersyukurnya dgn keje yg aku ada skrg... inilah bidang yg aku impikan sejak aku kecik lagi.... dari kecik2 aku selalu ikut mak aku gi out station.... tgk dia buat keje... serupa dgn keje yg aku buat skrg... sejak dari itu aku suke dgn keje mak aku.... dan aku kata pada diri aku... aku suka keje ni.... kat mak aku pun aku ckp... " mak.... cita2 bahyah nak jadi mcm mak...." mak aku kata... "ishhh toksahla.... keje mak x best...." hahahahah..... mana boleh x best... best la mak.... keje ni mmg best....

sbbnya aku suka dikelilingi dgn tape2 yg menimbun ni.... wpun xde keje sgt nampak cam ada keje.... ;p

mmgla sometimes aku rasa pressure yg teramat sgt bila ada bbrp keje serentak aku kena selesaikan dlm masa yg sama.... tapi itulah namanya cabaran... kadang2 aku x suka sbb keadaan itu akan membuatkan aku moody.... dan lebih yg aku x suka... rasa moody itu akan jelas terpancar di wajah aku.... sampai org di sekeliling terima tempias dan ter'effect' dgn ke'moody'an aku tu.... ahahahah... sorrriiii rakan2.....

baiklah... aku akan cuba menjadi yg terbaik.... setelah pengajaran lepas2 yg aku dpt.... aku rasa aku nak kembali cemerlang seperti dulu... no more bahyah yg blur... atau bahyah yg membosankan di tempat keje.... this is the starting... n this is the real me... this is my work... my job... my dream.... so... i really looovvvvvveeeeee my job.....!!!! ;o

Friday, September 24, 2010

drastik... emosi.... konklusi?

orang kata.... kadangkala blog adalah tempat luahan perasaan.... tempat melontarkan kata2 marah... tempat melepaskan tekanan.... tempat menyuarakan pandangan.... tempat menyerang individu secara halus... tempat mengumpat... tempat mengata... dan segala2 tempat la.... biar apa pun tempatnya... satu tujuan org menulis blog... adalah utk membiarkan org membaca... mengetahui... dan memahami isi hati si penulis.... faham atau x faham? terasa atau x terasa? apapun persepsi si pembaca selepas membaca.... satu konklusi yg kita tahu.. dia dh mengetahui maksud dan isi hati pembaca... tu pun kalau dia bijak merungkai ayat... kalau bodoh, bengap, bangang, lembab... lainla pulak pemahaman dia....

aku jarang berkata2 di sini... sbb aku rasa org yg menulis di sini hanyalah org2 yg suka melepaskan kemarahan mereka di sebalik sesuatu perkara... tidak mahu berdepan.. tapi hanya dgn kata2... kadangkala... melepaskan rasa di sini mungkin cara terbaik utk merasa lega atau merasa tenang... percayalah org akan membaca.... AWAK!!!!! AWAK TGH BACA APA YG SAYA TULIS NI KAN??? SEE... I TOLD TOU....

berubah membawa kebaikan... tapi kadang2 berubah boleh melukakan hati dan perasaan org sekeliling kalau x kena dgn cara dan gayanya... semua org mengharapkan perubahan ke arah kebaikan... perubahan secara semulajadi.. perubahan secara teratur dan perubahan yang berperingkat... bukan perubahan mendadak... perubahan drastik atau perubahan terjun ke gaung??? whatever...

semua nak nampak baik... semua nak nampak indah di mata.. semua akan memalaikatkan diri sendiri tatkala berada di depan org yg kita puja... (puja ker?? hakk puiiii!!!) x perlu bohong diri sendiri... semua sama... termasuklah aku sendiri sbb kita semua manusia biasa... x perlu manusia lidah bercabang... di satu saat berkata lain... di saat yg lain berkata lain... apa yg cuba dibuktikan??? "trust???" bukan mudah nak dpt tau... once org bagi... pandai2la hargai... sayangnya... peluang yg diberi di sia2kan mcm tu jer... haihhhh... di mulut berkata... 'kawan...' 'kawan...' 'kawan...' GTH la... kawan ke macam tu? kawan ker yg jadi lain di waktu lain? kawan ker yg membunuh kawan sendiri? kawan ke yg x jujur dgn kata2 sendiri? once again... whatverla....

dan yg lebih x sangka... org2 yg x masuk pun dlm wayang gambar ni.... sbb awak selau bersamanya??? sbb awak selalu disuapkan dgn cerita2 drp dia?? sampai awak dh x tau yg mana satu betul yg mana satu salah??? awak lebih kenal dia drp saya kot... dan awak lebih tau apa yg saya x tau... it's not about memilih... atau memihak... tapi cukuplah bersikap neutral... natural... bersikap seperti biasa... bukan buat judgement sendiri dan melayan org dgn cara begini... x sangka la pulak awak org mcm ni.... oh yer... whatever....

pernah berfikir x? pernah gunakan otak utk berfikir x? ke otak tu ketak jer kat kepala tu sbg perhiasan..??? terasa ke? kalau terasa pandai2 la hidup... sbb hanya org yg terasa dgn statement kabur org lain adalah org yg buat benda2 yg disebutkan... kalau x buat xdela terasakan.... respect decision org... respect keputusan org... don't ever mempertikaikan... eh helo... no need to discuss with u about my decision la... when u never discuss with me about what're u doing... don't try to be too funny... and don't even think that u are the highest person in-charge in eveything so that everyone need to find u n discuss with u while u never treat other people with the same respect u asked... u know what's the meaning of equal??? so deal with it... my dear....!!! huhhhh... whatever....

owwwhhh... dan x perlulah jadi mighty sgt sampai nak minta org lain selesaikan mslh sendiri... who are you??? perdana menteri??? perdana menteri pun selesaikan masalah sendiri kot... dengan masalah2 org pun dia selesaikan... so...??? mighty sgt ke awak sampai x leh selesaikan hal sendiri... lepas tangan??? dh kantoi.. dh buat... dh kena marah... dh kena sound... dh kena baeeekkk punya lecture??? baru nak ada kesedaran sivik... baru pandai nak cari kambing hitam tolong selesaikan masalah.... GTD laaaaa.... hipokrit giler... MELUAT kot dgn perangai 'angel' awak tu... remember.. u're still human... bukan nabi pun... sekali awak menyampah kat org... seratus ribu kemenyampahan org lain kat awak... tahan pun ada had nya... kalau tahap tahan dan kesabaran dh sampai puncak... apa lagi konsep 'tahan' dan 'terima' yg awak harapkan?? kawan kawan jugak... kawan pandai ada rasa respek kot...??? whateverla...

inilah hakikatnya bila masing2 merasakan diri tu terlalu penting buat seseorang... sampai lupa apa yg ada di depan mata... sampai lupa kata2 yg diluahkan sendiri... sampai lupa pendirian sendiri... sampai lupa kisah silam sendiri... sampai lupa segala2nya... manusia mudah lupa... owhhh bukan... tun mahathir kata.. melayu mudah lupa... betul la tu... manusia... mcm burung jugak... dia mana ada kepentingan utknya... di situlah dia akan hinggap... x perlulah dia berada di dahan yg pernah dulu memberikan bakti menumpangkan dia seketika... laugh out loud... whatever...

dh x kisah kot apa yg nak 'org2' ni nak fikirkan... GTH, GTD pada masing2... teruskan dgn apa saja yg mereka fikirkan... teruskan dgn kata2... tindakan... dan semoga berbahagia dgn apa yg ada sekarang... nak hentam??? hentamlah... ada aku kesah apa ko nak fikir??? aku bukan mcm org 'tu' kot yg perlu nampak mcm malaikat.... just after this... buatlah hal masing2... kau x perlu campur hal aku... dan aku x perlu campur hal kau... fair n square... owhhh yer!!! dan x perlu kot nak bgtau sume org ke mana aku nak pergi dan buat setiap kali... sbb selain mak ayah... org yg xde kaitan dgn kehidupan aku, x perlu tahu kot... it's not ur business.... just mind ur own business please... whatever....

inilah baru sesuai dgn peribahasa.... ku sangkakan panas hingga ke petang... rupanya hujan di tengahari.... sama jer semuanya... x de beza... dari dulu sampai sekarang... x pernah nak reflek diri sendiri... so, kalau xde org yg nak muhasabah diri... marilah kita yg berada di sini ni... memuhasabahkan diri sendiri... merenung kesilapan sendiri... moga2 tuhan berikan petunjuk... amin....

Friday, July 2, 2010

belasah jer...

Pernah x kadang2 korg keliru dgn perasaan korg... korg keliru dgn niat dan keliru dgn hala tuju.... kadang2 aku rasa pelik pada diri sendiri... cuba utk ingatkan supaya tidak bersikap seperti org lain... tapi itulah hakikat manusia... akan ada sesetengah perasaan yg x diingini itu wujud... sbb tulah aku kata... jgn tipulah kalau ada yg kata dia x merasakan seperti itu juga....

jgn mudah menuding jari... jgn kelirukan org... berkali2 aku cuba ingatkan diri aku... aku bukan mahu jadi sempurna... kerana hakikatnya aku tau xde manusia dlm dunia ni akan jadi sempurna... tapi seriuslah... aku keliru sekarang... aku yg mana satu ni??? aku pun x nak rasa mcm ni... tapi aku manusia biasa... mahu atau x mahu ia akan dtg jugak... kenapa??? aku tau itu bukan perkara baik... maafkan aku kalau itu ada terlintas seketika di fikiran... tambahan dgn mr. syaitan yg menokok nambah keinginan tu... so mahu atau tidak... rasa dan perasaan itu akan timbul jugak...

tolong jgn salahkan aku... tolong jgn pandang sinis aku... dan tolong jgn bertanggapan salah terhadap aku... sekali lagi aku berlata aku manusia biasa... perasaan itu muncul secara tiba2... namun begitu, selagi aku masih waras, masih boleh menggunakan akal fikiran dan masih boleh menimbang kebaikan dan keburukan... akan aku buang segala rencana jahat yg melanda diri aku... hanya tuhan yg mengerti... hanya tuhan yg tahu dan hanya tuhan yg boleh membantu aku.... amin..

Tuesday, June 29, 2010

meyakini sesuatu

Betul kata orang... apa yg kita rasa tak sama dgn apa yg org lain rasa... kekadang kita pandai kata org lain berpura2 sdgkan kita sendiri sama ada sedar atau tak sedar sedang berpura2... apa yg kita kata pada org sbnrnya akan kembali semula pada kita.... kebosanan yang melanda tatkala tersepit berada di tgh2 dan x mampu utk melakukan apa2 utk mengubah, menyelesaikan, bertindak dan lain2 yg berkaitan... aku bukan dia dan dia bukan aku... cara kami berbeza... jgn samakan apa yg telah dibuat dgn apa yg aku boleh buat.... badi itu tetap ada... masalah yg sama akan berulang...

entah kenapa aku terima semua ni pada mulanya pun aku x tau... atas dasar apa ek? dasar kawan? kerja? pengalaman? suka2? atau... entahlah... aku rasa x... kenal aku pun atas dasar kerja... ada atau tiada tetap x berbeza... aku bukan bermula seperti mereka... justeru itu kenapa mesti aku pula yg dirasakan beria2... setiap yg bermula akan berakhir... tetapi utk yg berakhir itu tiba amatlah jauh dirasakan... bila kita terpaksa berada di tgh2 dan menahan segala virus2 membiak atau berjangkit sama ada belah kiri atau kanan.... terasa keloyaan dan kemuntahan dan kebingungan dan keletihan dan kebosanan dan kepenatan dan sbgnya yg amat sgt.... penat!! penat!!! penat!!! berpura2.. menyembunyikan sesuatu yg kita tahu utk menjaga keamanan???? ooooo serius aku dh x mampu bertahan... cukup2la... aku bukan punca masalah dan aku bukan iring2an masalah... kenapa mesti masalah org lain aku yg turut terjebak... kenapa aku mesti memakan diri dan kenapa aku yg mesti bertahan @ menahan...dan utk memberikan kebahagiaan kepada org lain aku terpaksa menahan diri dari rasa bersalah???

aku bukan penyelesai masalah... tidak bila itu bukan masalah yang aku timbulkan... dan aku bukan pencetus masalah... tidak bila masalah itu x berkaitan langsung dgn aku... aku hanya pendatang... aku hanya org yg diletakkan di tgh2 utk menjadi tiang penahan... aku hanyalah sebatang tiang... walau x sekurus tiang... tapi itu yg aku rasa skrg.... bila hal yg besar ini selesai... aku akan lepaskan hal2 yang kecil pada yg selayaknya selepas ini...

huhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh........................

Thursday, May 6, 2010

P.E.N.A.T.!!!!!!!!

segala2nya mmg x masuk akal... apa yg bermula itu aku harapkan satu pengalaman indah rupanya berakhir dgn kemenyampahan... dh penatlah... dh penat bertahan.. bila sama2 x puas hati... kadang2 kata2 boleh melukakan sama sendiri... kenapa aku bertahan? nak jaga hati? sbb x puas hati sekalipun.. jgn sampai mengeluarkan ayat2 yg melukakan... ingat aku ni siapa? kalau nk kira bab x puas hati sbnrnya bnyk benda yg x puas hati... tapi melihatkan perkara2 mcm tu hal remeh temeh... perlu ke aku nak mengungkit.. perlu ke aku nak bangkitkan.. sbb apa?? sbb hormat? respek?? jaga air muka?? kalau manusia biasa sekalipun... aku tetap akan hormat respek sbb itu aku... x perlu nak mengeluarkan ayat2 yg ntah dtg dari mana punca asal usulnya... melukakan hati aku.. mengguris hati aku... sila jaga perasaan org lain... kalau x reti jaga perasaan org lain... jgn harap org juga akan buat yg sama...


sesuatu persoalan tu boleh diutarakan dgn baik.. dan akan dijawab dgn baik.. tapi kalau permulaannya menyakitkan... apa lagi yg nak diharapkan?? sama2 renung diri... kita ada kelemahan masing2... setiap sesuatu yg kita lakukan bersebab... cari sebab dan punca dulu baru tahu... penatlah... penat sgt... belum sempat sembuh luka yg ada... dah ditabur dgn garam dan tambah lagi luka yg baru... kesal?? x pernah kesal kot?? tapi penat.. bukan kesal tapi penat... bukan nak rehat tapi nak pegi jauh... jauh dari sume ni... susah nak hargai sesuatu tapi senang nak hamburkan segalanya... x penah terfikir utk berfikir di pihak lain... tapi mahu org lain berfikir.. dh penatlah... penat... penat penat penat penat penat penat.... aku nak life aku yg dulu...

Monday, April 12, 2010

apakahhhh?????

ada yang tersirat di sebalik yg tersurat.... ada yg tersembunyi di sebalik yg nyata... ada yg terlihat di sebalik kepura2an... ada yg terkantoi di sebalik kebajetan.... hurmmm... ntahlah.... nak ikut kata hati..??? atau kata akal???? kadang2 sixth sense aku mmg tepat... walaupun ada masa2nya tersasar... tapi lebih bnyk yg tepat drp tersasar.... kalau x tuhan nk tunjukkan aku bukti yg sipi... apa lagi yg aku nk fikirkan... fikir positif??? dh cuba utk positif... tapi kalau dgn hanya berfikiran positif tidak dpt meredakan pertanyaan dlm diri... utk apa????


ikhlas x ikhlas??? kucar kacir... serang menyerang... ungkit mengungkit... kata mengata... mengadu domba... melaga2... menonjolkan diri... bosannnnnnlahhhhhh!!!!! semua xde yg perfect ok!!! sila berhenti drp semua ini.... x perlu berebut2... x perlu sentiasa berprasangka buruk... dan x perlu membuat teori yg ntah betul atau tidak... x perlu BERPUAK2!!!!! X PERLU XPERLU!!!! kita semua dlm satu rasa yg sama.... x perlu mengelak... dan x perlu berlagak... juga x perlu mengcover benda yg dh terkantoi.... bukan semua org bodoh... org boleh berfikir... org boleh nampak jelas... dan org boleh faham... so... x payah nk menunjuk kebencian... kebodohan... kesombongan... dan segala ke-an yg lain2.... marilah bersatu... buang yg keruh ambil yg jernih... back to normal... back to basic... back to apa yg kita semua ada... kita semua x sempurna... masing2 ada kelemahan diri... mari saling tegur menegur... membetulkan diri... maaf memaafkan dan yg penting.... ambik teguran sebagai penambahbaikan... tapi kalau x tegur... kita tak tahu... dan kita akan sentiasa tenggelam dlm sifat yg lemah itu sendiri... tapi harus diingat... teguran hanya utk org yg boleh menerimanya... bukan utk yg ego dan merasakan dirinya sentiasa betul dan perfect!!!! sekian... t.kasihhhh....

Monday, April 5, 2010

APABILA SAAT ITU MENERPA


Jelaskan padaku isi hatimu....
Seberapa besar kau yakin padaku....
Untuk tetap bisa bertahan denganku...
Menjaga cinta ini...
Pertengkaran yang terjadi...
Seperti semua salahku...
Mengapa selalu aku yang mengalah...
Tak pernahkah kau berfikir...
sedikit tentang hatiku...
Mengapaku yang harus selalu mengalah...
Pantaskah hatiku masih bisa bersamamu....
Tetiber aku rasa lagu ni memberikan satu pengertian yang amat mendalam... aku x pernah kisah pun pasal lagu ni sblm ni... tapi bila tiba2 ada seseorg nyanyikan lagu ni pada aku... aku terasa saat2 yg menghiris hati aku dan aku x dapat membendung lagi segala takungan yg ada... tatkala itu aku sedar sbnrnya aku tak lah sekuat mana... aku hanya berpura2 kuat selama ni... ada kalanya aku juga akan jadi lemah dan dikuasai emosi... tapi aku akan sentiasa ingatkan diri aku untuk terus sentiasa kuat... AKU KUAT...

Tuesday, March 30, 2010

keje giler utk aku...



tanggal 28 Mac 2010... sekali lagi satu pembaharuan dlm hidup aku apabila aku tergoda dgn kata2 dan cabaran drp mereka2 yg mmg suka membuatkan hidup aku tak aman.... (ahahahahaha!!!! mmg pun...)
perancangan utk ke bukit broga disertai dgn satu perjanjian yg akhirnya x dpt ditunaikan bukan kerana aku x berjaya melaksanakannya tapi kerana aku x sempat nak melaksanakannya... chewahhh!!!! apa2 pun... aku sendiri x percaya dgn apa yg aku dh lakukan dan buat...
daripada awal lagi aku dh kata pada diri aku yg aku boleh buat... sbb aku rasa aku dh penah naik kot... tp mungkin sbb aku mmg pun dh lama x daki mendaki dan agak berat nak naik sbb tulah aku tetiber give up suku jalan.... melihatkan semangat kawan2 yg lain dan melihatkan kegigihan insan2 lain yg dtg... aku tertanya2... apa yg best sgt sampai dorg sanggup panjat bukit tu??? x penat ker??? xde org yg rasa give up mcm aku...???
ketika itulah aku rasa sesuatu berbisik dlm diri aku... "kalau org lain boleh buat kenapa aku x boleh buat...??" walaupun rakan2 lain dh jauh ke depan dan dh sampai pun ke puncak bukit katanyer.... di tambah pulak dgn panggilan2 telefon yg menyengalkan dan membuatkan aku rasa bosan duk sorg2 kat bwh tu.... akhirnya aku gagahkan kaki melangkah dan penuh yakin lagi apabila hari sudah semakin cerah dan jalan lebih jelas kelihatan....
melangkah menaiki bukit setapak demi setapak seorg diri... tatkala sume org laju melangkah dan dh ramai yg dh naik... so mmg masa tu aku sorg2 jer mendaki bukit tu.... dlm hati... tawakal... kalau jatuh tergolek... sedar... bangun sendiri... kalau x sedar... harap2 saper yg jumpa aku terlentang tu... angkutlah aku ke hospital terdekat yer.... tapi akhirnya alhamdulillah... walaupun bnyk perhentian yg aku singgahi... aku kuatkan semangat dan aku ckp dgn sendiri yg aku boleh buat...
satu pencapaian dlm hidup aku yg aku sendiri x penah terfikir aku boleh capai... aku bukan main2 atau nak berbangga... tapi aku tahu kondisi badan aku sendiri dan aku tau aku seorg yg mudah putus asa... tapi aku sendiri masih tertanya2 drp mana aku dpt kekuatan utk teruskan... cuma aku sedikit terkilan sbb aku x sempat naik puncak kedua.... hanya mampu menakluk puncak pertama.... apa2pun thanks tu rakan2 yg sbnrnya sedikit sbnyk memberikan aku suntikan smgt w/pun ada la 2 3 org tu suka2 perli2 aku kan... saja nk downkan aku kan... eleh.... ada chel kesah... chel berjaya sampai okay wpun matahari dh tegak sekalipun... huhh!!!!! :p
alhamdulillah... sekali lagi memori indah tercipta dlm hidup aku....

Monday, March 15, 2010

Pulau Coklat...




Langkawi.... dah semestinya terkenal dgn kecoklatannya yg melampau... ahaks!!! hujung minggu yg lalu... aku dan sepupu ksygnku serta tyra berjimba2 di sana.... sbnrnya nak menghadiri kenduri kawin intan yg jugak salah seorg nubies... di sanalah aku mententeramkan jiwa yg lara... dgn harapan dpt melupakan segala keserabutan utk sementara waktu... namun begitu... betapa kuat aku cuba... semakin kuat ia dtg....
lepas berjimba2 x tentu hala sambil menghabiskan duit membeli coklat coklatan... maka kami pun berjalan2 di sekitar Dataran Lang.... dan x disangka2 ketika itu juga kami diikuti oleh seorg stalker yg terkenal dgn nama izwan pulus... hahahaha... aku panggil dia izwan mulus.... atau nama sebenarnya dlm fb... sultan fernando... baekkkk punya stalking kitorg ekkkk.... last2 terkantoi jugak... anyway... enjoy lepak ngan ko lah!!
maka... selepas berjimba2 selama 2 hari 2 malam... aku dan diriku serta mereka2 yg terlibat pun pulanglah ke kl dgn amannya.... maka bila balik... beg aku dh pun beranak satu.... pegi satu beg... balik dua beg... dan yg lebih memeranjatkan apabila aku melihat hasil kautan coklat2an yg aku bawa balik... kui3.... gemuk coklat la sume family aku lps ni... lps ni nak gi mana pulak ekkkk???? hurrrmmmmm.....


Friday, March 12, 2010

It's over........


maybe aku juga ada silap dlm hal ni... x pandai menjaga hati dan perasaan org lain sampai dia terasa.... dan mungkin juga ini isyarat drp tuhan bahawa mmg bukan itu takdir kami... apa yg bermula itu pun dh salah dan apa yg beterusan juga salah... jadi ini mungkin takdir yg telah tertulis.... sblm ia berterusan menjadi lebih salah... lebih baik ianya diakhirkan...

aku x pernah pun terfikir yg aku akan lalui jalan ini.... apa yg aku rasa org x tau... mungkin yg pernah laluinya akan faham apa yg aku alami.... utk membuang perasaan sayang dlm masa yg singkat mungkin agak sukar... tapi ini bukan kali yg pertama...

jalan yg aku pilih selama ni pun adalah pilihan aku sendiri... tiada paksaan... so... kalau dh x boleh terima pilihan aku.... apa guna untuk teruskan???? drp berlanjutan menyakitkan hati dan disakiti... lebih baik letak noktah di sini.... jgn minta aku memilih... dan jgn tanya aku siapa atau apa yg lebih baik... ini baru cubaan ringan... akan ada cubaan berat di hadapan... kalau yg ini pun x boleh terima... maka baiklah ianya diakhirkan segera...

apapun.... hanya maaf yg boleh diminta.... terima kasih atas segala kegembiraan yg diberi... maaf kerana telah menyakitkan hati secara sengaja atau x sengaja... maaf kerana telah membiarkan segala 'gurauan' ini 'dilihat' dan 'dibaca'.... segala yg telah dijelaskan... itulah kebenaran... tiada langsung kata2 bohong dlm setiap penjelasan itu... namun begitu... kalau berat penerimaannya.... x perlulah dilanjutkan lagi...

dan kepada org yg menyumbang kepada keadaan ini... terima kasih juga diucapkan... w/pun pada asalnya aku x mahu langsung menyalahkan sesiapa bila situasi ni berlaku.... tapi hati aku dh benar2 terluka.... maybe dh xkan ada ruang lagi... lebih2 lagi bila aku secara sedar atau x sedar membela 'org' ni lebih drp membela diri sendiri.... so sad.... so sad bila membaca benda2 yg x perlu.... melihat benda2 yg x perlu dan mengetahui benda2 yg x perlu... sedangkan org tu patut sedar semua ni berlaku disebabkan kedegilan dia.... tapi x perla.... bak kata seseorg.... berkawan dgn kanak2 ribena... maka kita yg matang terpaksa mengalah.... menangislah... buatlah apa pun.... yg telah berlaku xkan berputar kembali.... terima kasih kerana telah mengulang sejarah..... mungkin sejarah tu bukan aku... tapi org lain... terima kasih banyak2....

dan ucapan maaf juga kepada org yang mahu x mahu terlibat dlm perkara ni... ikhlas dari hati saya x menyalahkan awak.... kita sama2 mangsa keadaan.... dan saya tahu awak pun malu.... ada stgh org yg x faham keadaan org lain dan merasakan itu satu jenaka dan lawak bagi dia.... dia merasakan segala dlm hidup ni sesuatu yg x serius.... dan dia merasakan perkara2 seperti itu sesuatu yg kecil dan bukan sesuatu yg berat dan boleh mengguris perasaan org lain.... well... seperti kata2 yg dia war2kan baru2 ni.... skrg aku dah BEBAS... puas hati??????

terima kasih to 'somebody' yg banyak bagi aku nasihat dan kata2 semangat.... ko tahu aku pun tahu... sbb ko lebih dulu yg merasa... betul kata ko.... aku xkan lari drp 'badi' ni.... ucapan utk diri aku.... WELCOME TO HELL.... ini jalan yg aku pilih... maknanya aku kena lalui jugak jalan ni....

so.... it's over now!!

Thursday, March 11, 2010

KESEMPITAN RASA


adakalanya kita x pernah menilai sejauh mana hati dan perasaan berfungsi.... kadang2 satu gurauan boleh membawa kita terjerumus lebih kepada gurauan.... yang bersifat negatif dan mendatang kan satu bencana....
aku tahu aku pun x sempurna... aku jugak pernah bergurau berlebihan dan mungkin juga mendatangkan rasa tidak puas hati dan mungkin secara aku x sedar menjatuhkan maruah org... tapi apa yg berlaku sbnrnya sesuatu yg aku benar2 x mahu...
aku x tau apa niat sbnr... tapi serius aku x suka... bukan aku berpura2 x suka atau buat2 x suka... tolong fahami ada sbbnya kenapa aku x mau semua ni berlaku.... bila aku kata ENOUGH.. maknanya aku mahu FULL STOP.... ada batas dlm sesuatu perkara.... org akan memberikan isyarat apabila dia mahu atau tidak mahu sesuatu itu diteruskan....
aku x mahu melukakan hati sesiapa.... lebih2 lagi memberikan harapan yg x sepatutnya pada org lain... kalau niat dan harapan itu cuma satu imaginasi aku alhamdulillah... tapi yg aku lihat skrg... ia lebih drp itu...
pleaseeeeee.... korg x tahu apa yg aku sedang alami... berperang dgn perasaan.... berhadapan dgn sekeliling.... just pleaseeee stop it!!!! bila aku kata stop it!! enough!!! maknanya tolonglahhhh berhenti....
aku x mahu melukakan hati seseorg yg sedang melihat dan memerhati apa yg berlaku sekarang... sama ada dlm bentuk tulisan mahupun fizikal... sbb aku kena jaga hati dan perasaan dia... sbb dia yg telah menawan hati aku... dan dialah satu2nya yg bertakhta di hati aku... mungkin korg x tahu... sbb aku mmg x mahu sesiapa tahu... coz ini berkaitan dgn penerimaan family dan sekeliling.... so.. that's why aku senyap...
kalau bagi sebelah pihak tu x bermaksud apa2... xperla aku faham... aku x kisah... tapi aku kena jaga perasaan sebelah pihak lagi.... aku sayang dia...

Monday, March 1, 2010

apabila sailormoon dan rakan2 menentang kejahatan!!!!


mlm sabtu mlm minggu... apabila semua org sdg nyenyak tido... sailormoon dan rakan2 xde keje lain main uno... hahahaha!!!!! ada la yg x tido tu kannnn....

sepanjang hari tu kitorg keluar dan mengenjoykan diri... apabila seorg sahabat dlm kesusahan... maka sahabat yg lain akan sentiasa menemani susah senangnya itu... itu adalah unsur2 nilai murni yg perlu diterapkan kepada setiap org.... sepanjang hari sabtu itu diisi dgn pelbagai aktiviti dan yg pastinya aktiviti uno adalah yg paling wajib...

dalam keadaan yg x cukup tenaga ditambah dgn kengantukan yg sgt dasyat... boleh lagi aku dan rakan2 bertarung bowling di pagi ahad semalam... anjuran candyfc... walaupun x menang sebarang tempat tapi yg penting kitorg enjoy jerit2... nfc tetap menang di hati....

x banyak sbnrnya yg aku nak coretkan kali ni... dua hari yg berlalu.. w/pun ada sedikit halangan2 yg berlaku... namun atas sbb2 semua sporting dan matang dlm berfikir secara tenang maka semuanya berjalan dgn lancar... apa yg aku rasa aku hope semua org rasa jugak...

apa2 pun... badan aku sgt sakit2... bukan sbb main bowling... tapi sbb kena dera.... mmg chel betul!!!!

Friday, February 26, 2010

separuh malam ku pergi....


tgh syok2 aku melayan laptop.... main fb... tgk drama... tetiber satu call masuk.... ajak aku keluar... hurmmm.. x sangka ada kejutan... well... aku x agak pun sbb aku ni percaya jer kot kata2 org... ngehehehehe....

then bermula la journey to the kl yg sgt mencabar... mencabar ker?? x lah sgt kot....

mula2 mcm biasa gi melantak... sbb ada org tu bising2 "laparrrr...laparrrr...laparrr....." tapi akhirnya yg makan lebih sikit bukan org yg lapar tu... tapi aku sendiri... hahahahaha!!!! ntah apa malang dan serabutnya aku hari ni... purse bawa tapi duit x bawa... dan kad bank yg sgt sengal tu pulak x leh guna... mmg serabut!!!

pastu konon2 nak balik umah jap ambik duit sblm pergi ke tempat yg lebih mencabar... sampai umah... pintu berkunci dan aku sedari yg aku sbnrnya x bawa kunci... hampehhh!!! sbb selalunya aku bawa darling aku so kunci rumah mmg melekat kat situ... tapi kali ni sbb aku x bawa darling aku... tu yg x bawa kunci sekali.....

dan yg lebih menyakitkan hati... bila battery phone mati sbb kesengalan x charge masa duduk sepanjang hari kat umah.... aduhhhhhh... dhla nombor adik aku x hafal... makanya nak tipon adik aku pun x kesampaian.... makanya... aku merayaplah tanpa sesen pun dan terpaksa buat loan peribadi... tp jgn risau ni bukan along dan dijamin xder bunga.... hahahahaha....

main bowling dua game... mcm biasa... longkang yg ku puja.... dh mcm2 teknik... mcm2 pose aku cuba utk dptkan strike... nampak gayanya aku mmg x reti main kot.... dh habis menyapu longkang tu... aku dan insan2 kesepian ni... terusla mencari tempat lain utk dituju bagi menghiburkan hati yg lara ni... lara kerrr????

hasrat hati nak tgk wayang.... tapi sume full yg tinggal seat dpn... oleh kerana sume x nak melangut dan tgk lubang hidung pelakon... maka kami batalkan hasrat tersebut... dan terus menuju ke tempat lain.... tetiber aku nampak satu tempat yg sesuai utk lepak2... tempat ni agak high class jugakla... xdela high class sgt tapi kebanyakan org yg lepak2 situ class2 la....uissshhhh!!!! bangga nih... hahahaha... x perlu kot....

maka bermulalah sesuatu yg paling mengenjoykan hidup aku selama bertahun2 aku hidup... apa lagi.... UNO la... kali ni secara life okay.... apa yg best nyer... kitorg main di tempat yg agak class sambil diperhatikan oleh org2 di sekeliling... tapi kitorg fikir..."ada aku kesah...??" maka bermainlah kami permainan itu sambil bergelak ketawa kerana berjaya kena mengenakan masing2.... biasalah... sume x nak bagi can org len menang kan...

walau apa pun... permulaan hari ini mungkin agak bosan tapi sbnrnya di hujung hari ini.... aku puas sbb dpt gelak sepuas2nya... thanks to org yg bertanggungjawab membawa aku....

Thursday, February 25, 2010

runsing...


pernah x korg tetiber runsing akan sesuatu perkara... ??? korg sendiri x tau kenapa korg runsing sdgkan benda tu mudah dan xde kaitan pun dlm hidup korg....????

kenapa ekk sejak akhir2 ni aku terlalu runsing tentang sesuatu perkara?? nak kata aku x penah runsing sblm ni... bnyk kali je kot aku runsing....tapi runsing yg ni... betul2 merunsingkan... haaaa.. hambekkk... brp bnyk runsing daaaa.....

mungkin ada antara korg yg faham... ingat tak pepatah ciptaan aku yg mengatakan "mcm perempuan lepas bersalin... x dapat dh bentuk badan yg di ingini kembali..."? agaknya bergitulah kiranya kehidupan ni...

aku bukan nak kembali seperti dulu... berair mata darah sekalipun aku xkan dapat kembali ke masa silam... wahh!! masa silam nih.... tapi... apa yg aku harapkan adalah sesuatu yg normal bukan sesuatu yg baru dan merunsingkan.... ada sekali sekala keadaan normal tu kembali... tapi 'normal' itu sudah tidak ada lagi pada zahirnya... dlm hati aku sgt mengharapkan sbnrnya... "kalaulah benda tu x pernah berlaku...."

tapi itulah yg dikatakan takdir yg tercipta untukmu.... bila tuhan berikan sesuatu... ada hikmah di sebaliknya... ada sebab musababnya... mungkin aku x nampak lagi apa kebaikan tersebut... tetapi aku percaya... tuhan ada perancangannya.... dan mungkin suatu hari nanti aku akan bersyukur kerana "benda" tu berlaku....

apapun... aku tetap akan jadi aku yg sebenarnya... bergerak maju kehadapan seiring dgn wawasan 2020 dan smgt 1 malaysia... hahahahaha!!!! akulah newmoon!!!!

aku yg pertama...

hurmmm... mcm best jer tgk org ber'blogging2' ni.... apa yg best agaknyer yer..?? sini ke tempat utk meluah perasaan...??

well agaknya kat sini lah kot kalau nak tulis panjang2 lebar... kat FB tu kalau nak tulis kat status pendek kot....

utk pertama kalinya ni... aku nak tulis apa ekk???

dlm bbrp bulan terakhir ni... banyak benda yg dh berubah dlm hidup aku... sekeliling aku... sesuatu yg baru aku pelajari... alami... kenali... sesuatu yg mengubah pendirian aku... corak hidup aku... aku mula kenali aku yg baru... yg agaknya aku dh lama sembunyikan drp pandangan mata org ramai sbb x dpt nak dedahkan... apa yg aku cakap daaa....

apa pun... terima kasih aku ucapkan pada org2 sekeliling aku yg telah menjadikan aku yang sebenarnya... x kiralah korg dah jadikan aku sbg seorang yg positif atau negatif... tapi bila kita berkawan ramai... kita mempelajari bnyk perkara... terima kasih juga kepada orang yg sedang menggelapkan hari2 aku seperti yg dijanjikan sebelum ini... yer... agak gerhana jugaklah kehidupan aku... tapi xperla... yg penting... dia jugak yg dh bnyk mengajar aku sesuatu yg baru dan menjadikan aku seorg yg berfikir lebih dalam dan sensitif terhadap persekitaran... mungkin juga dia telah memberikan aku satu pengalaman yg mula mendewasakan diri aku sedikit demi sedikit... walau apa pun.. terima kasih je lah.... terbaeeeekkkk lah!!! ngeeeee...

papepun yg aku tulis kat sini... aku harap saper yg terbaca dan tetiber rasa dia faham... jgn jadikan ianya satu benda atau isu... kerana ini sekadar tulisan tempat luahan... x semestinya apa yg korg rasa korg faham tu adalah mengenai korg... kita perlu ingat... kita semua ada kehidupan yg tersendiri dan kita semua menghadapi pelbagai perkara setiap hari... mungkin secara kebetulan ianya berlaku dalam situasi yg sama... jadi sblm faham lebih lanjut... jgnla buat spekulasi sendiri yg melampau...

dan... aku x harap kot ada org baca tulisan2 aku ni... ada ke yg nak baca??? hehehehe... kalau xde pun bagus kot... xdela org tau apa yg aku tulis... kui3.. saja nak luah perasaan... sendiri baca je lah....

selamat malam.....