Tuesday, November 8, 2011

Seoul Hunter Day 4: Pakar MBM mula tunjuk belang+kunci yang ditinggalkan...


bbrp hari cuti... rasa malas plak nak sambung citer... haha... tapi nak x nak... dh masuk ari ke-4 pun... so ni la nk sambung citer kat sana...

hari ke-4... kitorg dh pun berada kat Seoul... setelah dua hari berturut2 kat kwsn lain... kitorg kebali ke Seoul utk abeskan tour kitorg kat area2 sini.... so ari pertama di Seoul kitorg dibenarkan utk berkumpul 9.30... so dlm 8.30 tu dh boleh turun bfast... mcm biasa sesudah bangun tu bersiap2... kitorg agak awal siap... demi menjaga reputasi dan x nak mengulang kelewatan hari sblumnya... kitorg memang betul2 ready awal... lebih2 plak kali ni kitorg x perlu mengemas brg utk check-out... so persiapan tu agak lancar la... lewat... kali ni kitorg diminta utk berkumpul kul tapi yang meng'annoying'kan sangat2 bila dua pakar MBM (dudong ngan abg ramzi) dtg ketuk bilik kitorg dlm kul 7.45 pagi... masa tu kitorg dh nak siap... tapi cuma nak tinggal last touch la org kata... dua2 ekor ni... ketuk2 pintu kitorg kata kitorg dh lewat sbb kena kumpul kul 8... sume org dh berkumpul kat bwh... kononnya tinggal kitorg jer yg x turun lagi... aku mmg hangin betul... telinga aku blum pekak lagi... aku dengar Gina kata smlm 8.30 turun bfast... dan yg lagi aku hangen tu... jam kat tgn aku blum kul 8 pun lagi... memang sgt nak mengMBM org la dua malaun ni.... eeeee.... gerrrraaaammmm!!!

kali ni aku siap dulu.... lps aku dh siap tu aku pun keluar dulu sementara tunggu si semah x siap2 lagi... padahal dia bangun mandi siap dulu drp aku... masa aku keluar tu aku ingat mentor dgn protege MBM dh turun... rupanya dorg masih ada kat luar depan lif lepak2 dgn sorg student Malaysia... ingat x masa day 3 aku citer ada satu rombongan budak2 sekolah kat putrajaya duk hotel yg sama... kesian giler aku tgk budak sorg ni... kena goreng dgn pakar2 MBM berdua ni... mcm2 dorg MBM kan budak ni... aku dengor jer leeee... sambil terkekek2... itu baru sorg... dtg plak 4 5 org budak2 ni lagi baru balik dari bfast... siap kena panggil duduk ni... yg sorg tu form 4 skolah lain2... yg lain2 tu form 5... budak2 yg innocent n lurus ni percaya jer bulat2 apa dorg ni goreng... yg best tu... abg ramzi kata dudong ni bekas cikgu kat sekolah dorg... kena buang sbb ada skandal dgn bekas pengetua... hahahahaha mcm2... yg lagi kelakar tu... kuar2 jer dorg dari lif... aku kata kat dorg... haaaa... abg ni bekas cikgu kat sekolah korg dulu... nama dia cikgu kobiran... bagi salam.... "Assalamualaikum cikgu!!!" wakakakakakakaka!!!!! ye ye ooo jerbebudak ni sume bagi salam kat dudong... mmg mendapat sume kena MBM dgn dorg termasuk dgn aku sekali.... punya la lama menunggu si semah sampai sempatla aku join MBM jugak....

dh siap sume tu kitorg pun turun la kat level 2... bfast dulu... sampai2 jer tgk mknn... sgt menghampakan... ada cereal dgn roti bakar jer... mana kenyang??? dh la nak berjalan satu hari... tapi redha jerla... makan cereal pun cereal la... demi nak melaksanakan sambungan projek MBM dorg tu... abg ramzi dgn dudong cari plak port sebelah meja budak2 sekolah tadi.. kali ni yg lain plak... dh sudah kat atas tadi... dia sambung MBM balik.... tgh bfast pun boleh lagi... aku tgk budak2 ni mcm makan nasi goreng... so aku ingat tadi ada nasi goreng tp disbbkan kitorg lambat turun nasi goreng abes... aku tgk lagi... sume org dpt nasi goreng... so aku tertanya2 mana nasi goreng... aku tanya la budak2 ni mana dorg dpt nasi goreng... budak2 ni kata... dorg x order pun... waiter kat situ yg antar kat dorg... mmg sume dpt... nanti dia antar kata dorg... mula2 aku ingat dorg MBM kitorg... aku tanya dorg balik.. korg ni ckp betul2 ke atau korg plak MBM kitorg?? aku siap marah dudong... sbb dudong dgn abg ramzi suka sgt nak MBM budak2 ni... aku ingat budak2 ni nk MBM kitorg balik... last2... waiter kat situ keluar bawa 4 pinggan nasi goreng... hahahahaha... betul rupanya ckp budak2 ni... lihatlah betapa jujurnya dorg... insaflah wahai pakar2 MBM... hahahahahaha...

lps dh bfast tu kitorg pun turun la berkumpul kira2 9.20 pagi... sbb sume org turun dgn awalnya dan selesai bfast dgn awalnya... makanya... awalla kitorg berkumpul... tgh berkumpul tu sempat lagila 2 malaun ni sambung MBM budak2 ni... yg hebatnya ada sorg budak ni bawa ipad... sorg jerla... yg sorg lagi kata mak dia x kasi bawa ipad.... nanti hilang... korek punya korek... rupa2nya.. yg bawa ipad tu... bawak ipad mak dia rupanya... dan mak dia sbnrnya adalah cikgu yg ikut rombongan tu sekali.. chehh!!! patutla mak bagi bawak ipad yer...


journey kitorg di Seoul bermula di sekitar kawasan Blue House... sblum sampai ke Blue House tu kitorg sempat lalu kat area berlakunya penggambaran filem City Hunter... ingat x masa Lee Min Ho baru balik Korea dia pergi satu tempat ni... kat situ dia ternampak Park Min Young... haaaa kat sini la lokasinya... sampai kat Blue House kitorg bergambar kat landmark dia yg terkenal kat situ... masa aku pegi dulu winter... so tgkla beza suasana dlm gambar di tempat yg sama... posisi sama plak tu... hihihi... kat situ ramai betul bodyguard2... aku x tau la bodyguard ke atau pegawai keselamatan ke... maybe sbb dorg x nak org luar masuk ke kwsn2 tertentu yg dilarang...













lps bergambar2 kat area Blue House... kitorg bergerak plak ke Istana... sbnrnya kitorg nak pegi 2 istana... tapi satu istana tutup so kitorg kena la pegi ke satu lagi istana... istana yg tutup tu aku pernah pegi dulu... tp istana yg kitorg pegi ari tu... aku rasa aku x pegi lagi yg ni... so merasala aku dua2 istana... masa kitorg sampai tu kebetulan plak dorg baru nak start buat pertunjukan... konon2 perbarisan askar2 zaman dulu2 dgn berpakaian panglima... memang best la show tu... siap dgn kuda sume... lps tu kitorg sume masuk ke dlm dan melawat2 sekitar kwsn istana... adalah sikit2 info yg Gina kasi kat kitorg membuatkan kitorg faham bbrp struktur pembinaan istana kat situ... kat situ jugala selalunya dorg buat penggambaran filem2 zaman dolu2...























lepas istana kitorg bergerak plak ke Itaewon utk lunch... kali ni lunch kat kedai Arab plak... so ayam x de... makan daging jerla... haha... lepas lunch tu... kitorg dibawak plak ke Seoul N Tower atau kat sana dorg panggil Namsam Tower... dlm bahasa korea... Nam tu maksudnya south atau selatan... N tu simbol ke pada 'Nam'.. so maksudnya 'Seoul' 'South' 'Tower'... nak ke tower dia lebih kurg cam nak pegi menara KL jugakla... cuma bezanya... kita kat malaysia boleh lagi naik n park kereta sampai ke atas... tapi warganegara korea... dorg kena park kat parking area bwh pintu masuk... dan kena mendaki bukit yang sangaaaaaaaaaaattttttttt tinggi dan agak jauh... wooohhhoooo... aku x taula camna dorg ni boleh hidup... maybe sbb dorg ni sihat makan sayur2 kimchi ari2 n maybe sbb kwsn geografi negara dorg mmg berbukit bukau so dorg sgt terbiasa bab2 daki mendaki ni... kata Gina... disbbkan kitorg ni tourist n foreigner... hanya tourist luar shj dibenarkan naik sampai ke atas... kiranya kitorg beruntung la... agaknya kerajaan korea takut kalau sume tourist kena menapak mcm rakyat dorg.. xde tourist nak naik atas tu... hahahaha... lebih2 yg dh tua2 gigil lutut cam aku ni... ;p

naik atas tu pun x la atas sangat... bas kitorg kena parking kat bawah ckit sblum sampai ke tower tu... dlm 200 meter kot kitorg kena berjalan naik ke atas... okay... ni kira mencabar la bagi aku yg mmg sangat membenci aktiviti mendaki ni kan... lepas pengalaman broga tahun lepas... aku menyesal giler dan rasa mcm x percaya diri sendiri camna aku leh sampai ke puncak broga tu... even mount sorak pun aku x naik... ni nak suh aku naik ke tower atas tu... huhuh!! nak x nak aku kena ikut gak ahli2 rombongan.. tatkala sume ahli2 dgn Gina sume dh jauh ke depan... aku dgn berusahanya sambil mengah2 tolak kaki dgn badan sendiri naik ke atas.. nasib baikla ada sorg kakak ni ngan husband dia... jalan slow2 ckit... dorg ada berenti2 sambil ambik2 gambar dulu... so ada gak la aku kwn berjalan sama2 naik ke atas... kebetulan akak ni pun comel2 gak cam aku.. hihi... so sama2 la kitorg mendaki sampai kat puncak tu... ada la dlm lewat 15 minit kot aku sampai dari dorg... semah ngan dudong yg mmg dh hilang dari penglihatan aku tadi.. aku x tau kemana plak dorg pegi... aku terus naik ke level 1 dan pergi ke tempat letak
mangga2 atau kunci yg kebanyakannya couple2 tinggalkan... matlamat aku time tu sbnrnya nak cari kunci khuntoria couple punya... tapi kunci2 dia mak aihhhhhh!!! sampai subuh pun blum tentu jumpa.. kalau nak cari mmg ambik masa... tapi dgn masa limitednya... pastu plak kunci2 tu sume nampak sama lebih kurg jer... so aku kena lupakan benda tu n settlekan misi aku yg sbnr2nya ke situ... utk tinggalkan kunci kat situ aku kena beli kunci dan tulis something atas mangga yg aku beli tu... semah yg sampai awal dari aku dh ada kat dlm kedai dan tgh cari kunci2 yg sesuai... lps pilih memilih gaduh2 ckit.. kitorg pun belilah kunci yg sesuai dan berpadanan... memandangkan kitorg dua org ni single so x payah la nak cari kunci couple sgt... just nak tinggalkan mesej jer kat situ... hopefully aku dtg semula ke situ dan dpt tgk balik kunci yg aku tinggalkan...

oleh sbb aku boleh menulis tulisan hangul... so aku pun tulis la dlm tulisan tu atas kunci tu... aku tulis... "anneyonghaseyo... I'm bahyah... Saranghaeyo..." dan kat blkg tu aku tulis i love korea dan i love park jung min... wakakakakaka!!! dgn harapan park jung min baca... mendapatla aku kalau dia rajin plak nak belek2 n baca... hahahahaha...berangan jer lebey kan... settle bab kunci tu... kitorg turun ke level bwh.. masa tu ada performance... dan dh start lebih kurg 10 minit... so sambil2 cuci mata tu kitorg pun enjoy jer la performance tu... habes jer perfromance kitorg pun bergerak turun semula ke bwh... turun adalah sgt mudah berbanding naik... so mmg laju la... laju x laju pun... aku ngan semah jugak last sbb sebuk bergambar sambil turun....











aktiviti kitorg diteruskan plak ke kwang jang market... kali ni aktiviti shopping2... kwang jang market tu tempat yg sgt popular kalau ada sesape nak cari kain sutera korea... melambak kedai jual korea silk kat situ.. kat situ juga sempatla bbrp ahi rombongan beli kain2 biasa buat baju kurung tu... kain dia pun x mahal... lebih kurang rm 27-30 utk setiap 4 meter... kain dia besar sbb lebar dia 60... lepas kwang jang kitorg terus plak ke Dongdaemun Market... menurut Gina... 'Dong' maksudnya East... 'Dae' maksudnya big or great dan 'Mun' maksudnya gate... so Dongdaemun market membawa maksud 'Big East Gate'... kat situ kitorg dibawa ke satu shopping complex besar... shopping complex tu mmg terkenal la.... kalau kat malaysia ni ala2 mcm Times Square or mid valley la... setiap level ada bhgian masing... level bwh sekali utk sportswear... level tengah2 ada pakaian utk lelaki dan perempuan.. tapi Gina bawak kitorg terus ke level 5... kat situ bahagian aksesori... dan ada juga kedai souvenier... suprisingly.. ada sstgh brg2 kat kedai souvenier tu lebih murah berbanding yg dijual kat namdaemun market masa aku pergi dulu... nama kedai souvenier tu arirang... aku mmg penah membeli belah kat kedai tu dulu... tshirt dia murah n berkualiti... so sape2 yg pening nak cari souvenier tu... pegi je dongdaemun market ni... terus ke level 5 cari la kedai souvenier arirang... tshirt design korea ada... souvenier2 kecik ada... kalendar n poster selebriti kpop pun ada... mcm2 ada...

kat situ jugak kitorg dapat beli stokin2 gambar artes 2 kpop... dan kat sini gakla aku beli toe socks aku... hahahahah... cute jer... kaler2 pink.. belang2 lagi... kat sini kitorg cuma diberi masa lebih kurg sejam stgh... so berlari2an... berkejar2an.. bercungap2an la kitorg pilih n cari brg... selesai jer shopping mopping kat situ... kitorg ke Itaewon sekali lagi utk dinner plak... kali ni kat kedai pakistan yg smlm tu... layan lagi sekali lagu hindustan... lps dinner kitorg terus balik ke hotel... kali ni agak awal gak sampai ke hotel... tapi masa kat dlm bas tu aku otw balik ke hotel tu... aku puas ati giler sbb dpt menganjengkan abg ramzi dgn dudong... hahahahaha.... disbbkan dorg dua org berlainan hotel drp kitorg.. n dpt hotel ayam... bangun awal plak tu... ditambah plak abg ramzi yg semakin hari semakin ceria wpun selai sepinggang... kitorg tertanya2.. adakah dudong telah 'meggembirakan' hati abg ramzi mlm tadi....?? wakakakakakaka!!! mmg satu bas gelak besar termasuk dgn Gina sekali gelak besar... hanya mereka yg tahu kisah sebenar... kui3....

so sbb sampai awal ke hotel... aktiviti aku mlm tu just lepak kat kedai kopi mlm tadi... beli hot choco 5000 won... main tenet sampai kul 12... sbb kedai tu tutup kul 2 pagi... semah dgn dudong plak katanyer nak merayap kat area2 situ... aku dgr2 cam nak merasa naik subway... turun satu stesen jer... tapi aku x tanya plak dorg realisasikan ke x impian dorg tu... hahaha.. yg aku dgr dudong nak gi kedai starbuck yg kedekut tenet tu smlm nak beli mug... dan semah plak pegi convenience store beli banana milk.. dan disbbkan aku rasa sebotol banana milk yg dia beli tu.. aku terus terpikat... dgn misi seterusnya esok... aku nak cari banana milk tu n bawak balik malaysia.. haha...

so... kena carik mood lagi nak tulis pasal day 5 ni... harap2 ada la moodnyer esok yer... chow!!!

*kejadian MBM day 4 ni x dasyat sgt... tunggu... ada yg lagi dasyat yg boleh menyebabkan naluri membunuh aku wujud...*

Thursday, November 3, 2011

Seoul Hunter Day 3: Warga Korea gempar dgn kemunculan Polar Bear dari Malaysia...

Fiuhhhh dah masuk hari ketiga ghupernyerrrrr... hahahahaha.... kelmarin kan citer pasal perjalanan kitorg dari Incheon ke Everland.. dari Everland ke Nami Island dan dari Nami Island ke Mount Sorak.. so lepas kitorg dh bermalam kat hotel ala2 serba mewah kat Mount Sorak tu... perjalanan kitorg diteruskan lagi ke Mount Sorak yg betul2 Mount Sorak... hahahaha... apa tuh??

sebelum nak cerita experience kitorg kat Mount Sorak.. nak citer dulu satu kejadian yg sgt memalukan yg telah menjejaskan reputasi aku dan semah... kui3... semalam kan reputasi kitorg dh terjejas sikit kat Nami Island.. tapi pagi hari ketiga ni... kitorg betul2 kena blacklist... heeeheeeeheeee... mlm tu kitorg tido agak lambat dan tido dgn nyenyak sekali... kitorg diminta utk berkumpul kul 8 pagi di lobi hotel... kiranya kalau ikut jam malaysia kul 9 la... tapi disbbkan aku terbangun pun dh kul 7.30... tambah plak semah mandi lama giler so aku x leh wat apa2 melainkan sambung tido sementara dia abes mandi... kitorg pun telah menjadi ahli rombongan paling lewat berkumpul... bukan lewat 10minit 20 minit... tapi 40 minit!!! hahahahaha.. mendapat sume org tunggu kitorg... actually kitorg kena check-out dari situ kul 9 pagi... tapi sbb nak breakfast dulu kitorg disuruh kumpul kul 8 pagi... masa kat Incheon... kitorg turun lewat juga tapi sbb time tu time breakfast so kitorg masih dikira awal... tapi kali ni Gina minta kitorg berkumpul kul 8 kat lobi sbb dia nk bawa n tunjuk kitorg tempat breakfast yg kalau kitorg pegi sendiri mmg x jumpa la jwbnya... so nk x nak dia terpaksa menunggu kitorg yg lewat ni... yg paling kesian dudong la.. sbb dia terpaksa menanggung malu kat situ dek krn kwn2 dia 2 org ni x muncul2 bila mana sume org dh ada... hahahahahah... sorrryyyyy dudong....

so pagi tu mmg mendapat kitorg berdua... aku terpaksa tebalkan muka dan makan bfast pun aku rasa cam masuk x masuk jer mulut.... sesudah bfast.. kitorg pun bergerak ke Mount Sorak
Park yang berdekatan kira-kira 20 minit dari situ... sesampainya kitorg kat situ... warga korea di situ sangat kagum dengan dudong yang hanya berseluar pendek dan bert-shirt nipis sedangkan org tempatan kat situ sendiri masing2 berpakaian tebal dan berbaju sejuk... setiap manusia yg kitorg jumpa sume bertanya soalan yg sama pada dudong... "anchuwaheyo??" (x sejuk ke?/aren't you cold?)... kitorg hanya mampu ketawa dan ckp kat dorg... "polar bear... polar bear..." yg best tu lagi... kebetulan pulak land mark kat situ memang bermascotkan beruang... so memang kena la dgn tema pada hari tersebut... satu lagi yang menjadi tanya bila kitorg sampai kat depan satu temple tu... disbbkan ahli2 rombongan lain sume masuk dlm temple tu sbb nak bergambar... aku yg malas nak masuk duduk la kat batu besar depan temple tu... setiap ahjuma dgn ahjushi yg lalu lalang kat situ mesti stop dan pandang aku... dorg tgk aku mcm aku ni alien dari planet luar angkasa... aku just senyum dan say "anneyonghaseyo" jer kat dorg... pelik punya pelik... ada satu ahjuma dgn ajushi tu menegur aku lepas aku say hello kat dia... dia tunjuk mata aku pastu dia kata.. "yeppun.. yeppun.." ohhh fahamlah aku rupanya dorg mmg jenis yg suka tgk org mata besar... sbb org2 tua kat sana mmg suka tgk mata org yg ada double-eyelid... kalau org dulu2... lelaki akan cari pompuan yg mata besar sbg pasangan... kononnya cantik... so aunty2 n uncle2 pun akan suka menantu yg mata agak besar.. bagi dorg cantik... sbb tu ramai org korea suka tambah double eyelid kat mata dorg... tapi Gina bgtau yg skrg ni dorg dh x kesah sgt pasal tu sume... maybe sbb ahjuma ajushi yg ada kat area2 situ jenis yg old school so dorg sgt kagum melihat aku.. wahahahaha!!! perasaaan jap... aku ada juga bertanya Gina kenapa dorg pandang kitorg semacam mcm pelik sgt... Gina kata muslim yg berhijab @ bertudung kat korea x ramai... so kehadiran kitorg kat situ mcm sesuatu yg baru pada dorg... but as usual... dudong tetap menjadi main attraction kat situ... mcm mascot buat show... lalalalalala.... ;p

utk naik ke puncak gunung mount sorak tu... kitorg kena naik cable car... kalau tgk cable car dia
mmg kecut perut bagi org2 yg penakut tinggi cam aku ni... cable car dia sgt besar dan boleh muatkan kira2 30-40 orang dlm satu masa... hanya 3 cable besar yang menampung menatang ni hokey... mau x kecut perut aku... so masa naik tu tawakal jerla... kalau hidup lagi alhamdulillah panjang umur aku.... sampai di puncak... kawasan utk sightseeing agak limited... cuma tempat kitorg berdiri tu ada bbrp tingkat yg boleh naik turun... tingkat bawah tu ada kedai souvenier.. kalau ada sesape yg x nak naik cable car... boleh gak mendaki gunung tu dari bwh ikut laluan yg disediakan... so sape yg malas2 ayam tu bolehla naik cable car sambil mengucap siap2 yer... dari tempat cable car tu sampai tu... kalau ada sape2 nak naik puncak gunung yg paling atas boleh mendaki sikit lebih kurg 10 minit... hanya dudong dan semah yg melangkah naik sbb as usual aku malas nak mendaki2 ni... sayang lemak kekdahnya... hahahahaha... so sementara aku menunggu dorg mendaki ke puncak... aku pun lepak2 kat bwh sambil mengcamwhore muka aku sendiri sekitar2 situ... sementara menunggu tu... aku terhibur gak tgk aksi2 dan kenakalan Ariel (budak kecik yg aku citer kat Day 2 tu... ) sempatla gak tgk dia buat persembahan yg dia dh prektis kat tadika dia... kesian dia x dpt perform apa yg dia dh prektis kat sekolah sbb hari graduation dia dgn trip ke korea clash... so utk merealisasikan impian dia.. kitorg bagila dia perform kat situ... secara live dari mount sorak yer... ;p

lps dudong semah dan lain2 dh turun dari puncak... dgn bangganyala dudong menceritakan saat2 kegemilangan dia berjaya menakluk puncak mount sorak... menurut cerita dia yg aku pun x pastila kesahihannya... ahjushi yg ada kedai souvenier kat atas puncak tu kata si dudong ni adalah rakyat malaysia pertama berjaya menakluk puncak mount sorak... yg len2 sume warga negara lain... dia sorg jer dari malaysia katanyerrr... skrg nih aku x tau la siapa punya ckp yg betul.. sama ada dudong MBM aku... ataupun ahjushi tu yg KBM dudong... wakakakaka!!!! so demi meraikan kejayaan dudong... dia pun turun dgn memakai gold medal di leher... konon2 mencipta nama la... layannnnnn.... semah pulak... cuba utk sampai ke puncak... tapi disbbkan angin kuat katanyer...
dan keadaan badan dia yg bergoyang2 x stabil tu... dia kata dia
x mampu utk sampai ke sana... kita yerkan jerla citer dia... hurrrmmmm... ;p





so lepas sume dh berkumpul... kitorg pun berbaris semula utk turun ke bwh dgn cable car... turun ke bwh mungkin lebih menakutkan dari naik... tapi bagi aku naik adalah lebih menakutkan dari turun ke bwh... sbb aku mmg x gayat tgk bwh... tapi aku gayat tgk benda yg tinggi dari bwh... masa kitorg nak tunggu bas tu... banyakla geng2 ahjuma ahjushi yg berkumpul kat tempat kitorg tunggu bas tu... ingat x abg ramzi ketua rombongan yg aku citer tu... haaaa... hari pertama dgn hari kedua dia mmg mcm diam jer... bingung jer... slow jer... sbb almaklumlah... org selai sepinggang... baju berus gigi suar dlm sume xde... tapi masuk ari ketiga ni... agaknya dia dh boleh terima hakikat... dia dh mula menunjukkan perangai sbnr dia sikit demi sikit... hahahahaha.... jgn ingat dudong pakar MBM kat sana k... sbnrnya ada genius MBM lebih hebat di situ... dudong kena berguru dgn dia... apa kesnya?? haaaa yg tu kena tunggu... blum sampai masanya lagi... kih3... nak sambung citer balik pasal abg ramzi ni... haaaaa.... sdg kitorg sebuk2 tunggu bas... dia boleh berfoya2 dgn ahjuma2 kat blkg kitorg... hahahahaha... siap bergambar beriya2 ni... ramai plak ahli2 rombongan yg mengjoinkan diri bergambar sama... termasuklah dudong... ahjuma2 tu sume punya la suka... lebih2 dgn dudong.. pendek kata... dia menjadi peberet ahjuma kat situ la... hebat sangaaaattt!!!! mana x nya... masa kat incheon, Seoul dgn Nami Island.. xde sape pun pedulikan dia... lalu jer.. sblh mata pun x pandang... tapi kat mount sorak ni.. dhla jadi perhatian... disukai oleh ahjuma2 plak tu... beruntung!!! ;p


lepas sume dh naik bas kitorg pun terus ke tempat lunch kat area2 situ... kali ni lunch masih sama... korean meal... tapi ada penambahan lauk ckit... ikan masak asam pedas... hahahahaha... mcm asam pedasla... tapi sbnrnya lain ckit cara masak dia... ikan yg kitorg makan mcm2 jenis... ada yg mcm ikan pari... ikan sebelah agaknya... mcm ikan kembung pun ada.. mcm2 ikanla senang citer... sedap mmg sedap.. sampai tambah nasi... lps makan tu sempatla jugak bergambar sikit2 kat situ...














sesudah makan tu... Gina bawak plak kitorg ke pasar berhampiran seaside... kat situ barulah kitorg tau ikan2 apa yg kitorg makan tadi... tau rupa jer.. tapi x tau nama...
kejap jer kitorg jalan2 situ... say hai jerla kononnya... lepas tu kitorg naik bas dan bergerak balik ke Seoul... dari situ ke Seoul mengambil masa 3 jam lebih... dan dlm perjalanan tu sempatla jugak kitorg berhenti kat perhentian mcm R n R tu... kat situ kitorg beli ubi yg dipanggil 'Kamja"... mcm ala2 goguma la... sedap giler... sampai aku non-stop makan... tapi sampai ke sudah kitorg x jumpa goguma... sedeyyy.. maybe bukan season dia...

sepanjang perjalanan balik... aku hanya mampu zzzzzzzzz jer.. so x banyak benda boleh citer... sampai kat Seoul... kitorg dibawa ke Itaewon dan kat situ la kitorg akan dinner... restoran tu restoran pakistan kot... sbb sepanjang makan tu kitorg terhibur dgn lagu2 hindustan... hahahaha... so dptla makan ayam setelah 2 hari x dpt ayam... alhamdulillah.... lepas makan singgah plak kat satu kedai bakery halal beli roti... dan roti tu sampai ke balik Malaysia kitorg x makan... hahahahahaha.... akhirnya kitorg menuju ke hotel yg namanya Centro Hotel.. kat situ kitorg check-in dan akan bermalam 2 mlm kat situ... setelah berpindah randah selama 2 ari.. akhirnya bangun pagi esoknyer x payah tarik beg lagi... oh yer... kat hotel ni jugak ada satu lagi group malaysia dari tour Ziarah Sutera yg sama dgn kitorg ... tapi group ni budak2 form 4 dgn form 5 sekolah pandai2 kat putrajaya... sekolah Alam Shah x silap aku.. dgn ada bbrp org budak dari sekolah lain jugak... dorg ni beruntung giler sbb dapat separuh tajaan pihak sekolah utk program kebudayaan dgn universiti korea kat sini... dorg xde ketua rombongan sbb dorg bergerak sendiri... haaaaa... kat sini la akan wujudnya pakar MBM yang berajaya mengMBM sume org termasukla kwn sebilik dia sekali... hahahahaha....

memandangkan kitorg sampai awal sekitar kul 8 mlm... dan demi mencari sesuap internet... sob3... (sedey hotel xde wifi) so kitorg pun jalan2 kat sekitar2 kwsn hotel tu... menyinggahla kat starbuck kononnya nak main tenet... tapi hampeh... mcm2 nak kena log in.. kedekut taik unta punya starbuck korea!!! akhirnya aku ngan semah lepak2 jer kat coffee shop bwh hotel... kat situ tenet mmg cemerlang la!!! tapi sbb nak main tenet kat situ dan pakai power source dorg... terpaksala jah bayar 5000 won... tapi dpt hot chocolate la... ahahahaha.. maknanya kena beli air la... 5000 won terbang.. xkan nak main tenet x beli pape kat situ kan.. mau kena halau kang... dh la kat starbuck tadi beli hot choco gak... kat sini pun aku kena minum lagi... memang rasa nak muntah... tapi demi nak menghupdate... ku gagahkan jua... muahahahahahaha.. dudong dgn abg ramzi merayap ikut haluan dorg sendiri ntah ke mana ntah... oh lupa nak bgtau... dudong dgn abg ramzi terpaksa ke hotel lain yg berdekatan dgn kitorg sbb ada satu bilik x cukup... menurut citer dudong... hotel yg dorg dpt tu hotel ayam... masa check-in tu katanya dorg dpt 'gift'... hahahahaha... 'gift' apakah itu??? sila tanya dudong sendiri... i x leh tulis kat sini... bahaya kalau bwh umur baca... wakakakaka!!!

agak2 dlm kul 12 tu... aku dh rasa cannot go tu... so aku ngan semah wrap up jer... lgpun kitorg x leh tido lewat2... sbb esok pagi kumpul 8.30 pagi... demi nak mengembalikan reputasi kitorg yg dh tercalar ni... kitorg kena punctual so xdela kitorg kena cop lambat lagi.... hahahahaha.... coming soon aku akan citer pasal pengalaman kitorg kat sekitar seoul dan insiden2 MBM yg telah berlaku sepanjang perjalanan kitorg.... so... stay tuned!! wah dh mcm citer bersiri plak.... yihuuuu!!!!

*kalau ada sesape curious sgt MBM tu apa.... silalah inbox aku later2 k... hahahahaha.... *


Wednesday, November 2, 2011

Seoul Hunter Day 2: Dan pemburuan bermula...

Lepas tulis panjang lebar semalam pasal hari pertama sampai di Incheon.. ari ni memangla aku terpaksa merajinkan diri utk sambung cerita lagi.. kali ni nak cerita pasal hari kedua di Korea pulak...

Lepas sampai semalam dan bermalam kat Ulwang Tourist Hotel, Incheon... kitorg pun bangunla dgn jayanya dan breakfast di situ before gerak naik bas ke Everland Theme Park... menu pagi2 tu cuma nasi, bubur nasi yang tawa katanyerrr, kimchi, seaweed soup, roti dgn telur scramble yg agak tawa jugak... hahahaha... almaklumlah... nak makan sedap2 kang x halal plak... hihihihi... so tu jerla yg termampu... kat sini aku terpaksala nak kata dgn seikhlas hati yg sbnrnya pagi tu la first time aku makan kimchi... haha hahaha... sebelum ni aku memang x penah sentuh kimchi pun... cuma tgk jer org makan.. masa aku dtg time winter dulu pun aku mmg x sentuh kimci sbb ada certain2 mknn korea yg aku mmg x leh masuk kat tekak melayu aku ni haaa.... so mmg itulah first time kimchi masuk mulut aku... well... nak x nak telan tp mmg x brp best kimchi yg pagi ni... so sbb tu la aku
mkn pun ala kadar jer...












lepas sarap... kitorg pun tarikla beg naik bas yg dh ready kat luar... sblm tu sempatla juga bergambo2 dulu kan... hari ni kitorg check out sbb lps melawat ke destinasi2 yg dh ditentukan..kitorg akan bermalam di hotel lain pulak.. so tu yg brg mmg x kuar langsung dari beg tu... so bila dh ready sume.. kitorg pun terus bergerak ke Everland Theme Park yg berlokasi di sekitar bandar Seoul... dari Incheon ke Seoul makan masa lebih kurg sejam... so sempatla membalas waktu tido yg x brp nk cukup mlm tadi... oleh sbb mlm tadi kitorg sampai... dunia dh gelap... so kitorg x nampak apa yg ada di luar... dan sbb tu la sepanjang perjalanan tu kitorg sgt kagum sbb dpt tgk pokok2 berkonsepkan autumn yg pelbagai warna kat tepi2 jalan... sgt kagum ok... tenang jer nampak...

sampai kat Everland Theme Park, cuaca diramalkan sekitar 12 degree pagi tu dan dorg kata suhu akan naik sekitar tghari... bus kitorg park kat parking area dan kitorg sume dibawak ke pintu masuk theme park tu pakai shuttle bas yg disediakan kt situ... masa memula naik tu mmgla best sbb xde org.. sume duk kat seat sorg satu... tapi bila tetiber ramai... mendapatla aku duk sebelah ahjushi... hahahaha.. tapi yg senyum lebar... senyap jer duk kat blkg tu sape lagi... si dudongla... mana xnya... yg duk sblh dia awek korea... patut senyap jerrrrkkk... huhhh!!

Lepas sampai n masuk ke theme park tu... tourist guide kami yg namanya Gina... bawak kami ke tingkat bwh melalui cable car... kata Gina theme park tu ada 3 level... level atas ada bnyk indoor games dan di level tgh2 ada garden yg cantik... di level bwh sekali plak ada bnyk outdoor game dan safari so sepanjang perjalanan tu Gina bercerita pasal games2 yg ada di sekitar theme park tu... salah satunya yg Gina recommendkan adalah T Express... pendek kata... "must try item" lah!! T Express tu roller coaster yg saaaaaangatttttttt besar dan menggerunkan... org paling excited nak naik mmgla si dudong tu... aku x tau la polar bear sorg ni.. mcm2 benda pelik dia nk buat kat sini.. rasa takut sikit pun xde... betulla aku kata.. kalau lepaskan dia dlm hutan belantara selai sepinggang pun gerenti dia boleh keluar idup2 dgn berat badan yg maintan... dudong ajak jugak aku ngan edna naik... tapi aku mmg surrender.. dh la aku takut benda2 tinggi ni.. naik naik roller coaster??? mmg aku pejam mata jerla naik tu... edna plak kejap nak naik kejap x nak naik.. last2 dia ngan dudong jer yg naik... so aku lepak2 kat area2 situ dgn abg ramzi.. ketua rombongan kitorg yg selai sepinggang tu... baju dia maintain sama dgn yg smlm.. wakakakaka!!! menunggu dorg ni main satu benda tu je pun dh dekat 2 jam... sdgkan masa yg diperuntukkan di situ cuma 3 jam... so tu jerla game yg dorg dpt naik pada hari tersebut.. yg len2 langsung kitorg x sempat masuk... lunch kitorg disediakan di situ.. cuma lunch pack kebab... tapi alhamdulillah sedap.. at least melapik perut yg kelaparan... sementara menunggu ahli rombongan lain yg dh bersepah2... kitorg sempat bergambar kat pentas utama.. ada tema Halloween so dptla bergambar dgn labu2 yg besar... dan sempat gak gi shopping souvenier sendiri kat kedai2 situ... then masa nk balik tu kitorg kena naik cable car sekali lagi utk naik ke atas... nak naik cable car yg 2 minit tu pun kena beratur panjang dkt stgh jam.. doiiii... dudong dgn edna katanya nak naik sendiri.. so dorg dh blah meninggalkan aku yg malas nak menapak naik tangga...

lepas bergumbira kat Everland Theme Park... kitorg bergerak pulak ke Nami Island... perjalanan ke Nami Island mengambil masa 1 ke 2 jam dari situ... memandangkan hari tu hari ahad dan ari cuti... so traffic agak x stabil... memang ramai sgt warga korea keluar makan angin... so sepanjang perjalanan ke Nami Island tu... kitorg sambung cuci mata dan lelapkan mata sekali... sampai ke destinasi... kitorg kena naik bot yg akan bawak kami ke pulau tu... perjalanan dlm 5-7 minit... mmmg pack sgt yg beratur nak naik bot dgn yg ada dlm bot tu sendiri... mujurla kitorg di laluan tour group... kat situ dorg sediakan 2 lane... 1 lane utk individual lane dan satu lagi utk tour group... so memang laju jerla kitorg dpt naik bot... sampai di pulau... Gina bawak kitorg terus ke lokasi penggambaran winter sonata.. tempat Bae Yong Jun hero yg hensem tu berlakon... hehehehe... masa aku pegi dulu tempat tu memang kena sgt dgn lokasi

penggambaran sbb time tu bersalji... tapi kali ni masih di tempat yg sama cuma suasana dia jadi musim luruh... pokok2 di sekitar2 tu mmg sangat cantik.. masyaAllah... agungnya ciptaan tuhan.. so katsitu keje kitorg xde lain bergambar... oleh sbb dudong hilang dari penglihatan secara tiba2... so hanya aku dan semah la yg bergilir2 ambik gambar... aku ambik gambar semah... semah ambik gambar aku... huhuhu...
tapi x puas sgt sbb hari dah makin gelap... kat sana... dekat2 kul 6 dh nak gelap sbb waktu siang dorg pendek... masa sampai tadi... kitorg diberi arahan utk berkumpul kat tempat tunggu bot tadi satu stgh jam kemudiannya... tp sbb kesengalan aku ngan semah yg x dgr arahan betul2... makanya kitorg x sure kat mana tempat berkumpul yg sbnrnya... kitorg dh ke tempat berkumpul yg kedua... tapi xde satu pun kelibat ahli rombongan yg kitorg jumpa... so kitorg buat keputusan utk jalan ke depan... memandangkan terlalu ramai individu yg dtg.. so lane utk individu panjang giler sampai ke tempat lokasi kitorg bergambar tu... adalah lebih kurg 1 km kot panjangnya... dgn rasa bimbang kot2 kalau kitorg ke depan tempat berkumpul yg first tadi dorg xde... n kena beratur panjang mcm dorg2 yg lain ni... so kitorg pun ikutla dorg2 ni beratur... hahahahaha... sbb aku pikir.. malasla aku nak berjalan dtg sini balik beratur... jauh kot!!!! lebih kurg 10 ke 15 minit kitorg dua beratur... tetiber dudong muncul dgn mengah2 nya marah kitorg kenapa beratur kat sini... wakakakaka!!! dudong kata kitorg 2 org jer yg x muncul2 kat tempat berkumpul tadi... sdgkan kitorg x perlu beratur kat lane ni sbb kitorg boleh duk kat lane tour group yg mmg xde org sgt... sbb kebetulannya tour group x ramai hari tu... hahahahaha!! mmg mendapat aku ngan semah masa tu... malu satu hal... rasa bersalah sbb menybbkan ahli lain buang masa satu hal.. tapi kitorg redha jer... dgn muka kental... say sorry jer... kui3... dan saat tu reputasi kitorg tercalar ckit sbb jadi org paling lambat berkumpul... kah3!!!

lps naik bot dan naik bas... kitorg dibawak ke tempat dinner plak yg jauhnya lebih kurg seminit jer dari situ... chehhh!!! camtu jalan kaki pun x per... dekat sgt buang masa naik bas... (ayat berlagak).. mlm tu dinner mmg perggghhhhh!!! terbaeeekkk wa ckp lu.. aku yg x mkn kimchi ni pun... berani kata kimchi dia mmg sedaaaappp!!! cukup rasa.. masin manis sume cukup... dan ditambah dgn unsur2 kelaparan gila babas... mmg sume mcm gorilla makan... nasi kitorg
dihidangkan dlm hot pot dan kitorg diajar cara makan yg betul gunakan hot pot tu... hehehe... tapi sbnrnya aku x dgr sgt pun caranya sbb sebuk ambik gambar mknn.. so aku tgk jer org sebelah aku buat... salah ke betul ke dia buat... aku hentam jer.... ;p

yang nak dijadikan cerita kelakar ni...ada satu statement yg membuatkan kitorg semua ketawa terbahak2... aku sampai rasa nak gelak guling2... wakakakakaka!!!! ada ahli rombongan ni satu family.. sepasang suami isteri... dorg ada bawa sorg anak lelaki umur 4 tahun... nama dia ariel.. tapi sbb mula2 kitorg x tau nama dia... kitorg panggil jer nama dia Bro... sbb dia asyik ckp... "what's up bro??" hahahahaha... masa tgh sume org makan tu.. dia sorg jer yg x nak makan.. so dia main sorg2 kat meja blkg aku dgn semah... dudong dpt meja spesel kat situ.. blkg meja kitorg... dia duk sebelah sekali ngan meja Ariel n family ni... sbb dia sorg jer satu meja so dia makan sorg... tgh2 makan tu... budak kecik nama Ariel ni pun ckp... "abang gemuk.. abang gemuk..." dia panggil si dudong ni... memang dudong dgn dia dh mcm mesra sikit sbb dia selalu lepak2 ngan dudong kat seat blkg bas... tetiber agaknya ayah dia x sedap hati tgk anak dia panggil "abang gemuk" kat dudong... ayah dia pun ckpla dgn lembutnya... "ehhh.. abg ni bukan gemuk... dia tough jer..." WAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKA!!!!!! aku yg terdengar statement tu terus gelak besar.... org len x dgr sgt... tapi sbb aku sorg jer pasang telinga so aku memang pecah perut dgn apa yg ayah dia ckp... pastu sume org tanya apa yg aku dgr... so aku citer balik.. pastu sume ikut gelak besar... adoiiiiiii..... tang abang gemuk tu aku x respon apa2... sbb bagi aku x kelakar sgt... tapi bila ayah dia ckp tang 'tough' tu... aku rasa kalau aku tgh makan mmg tersembur kat situ gak... (hahahaha... sori aku lupa nk tambah part ni mula2... sbb x ingat kejadian lucu ni)

so lps dinner kitorg pun lepak2 jap kat luar pintu sementara tunggu yg lain2 settlekan hal masing2... (gi toilet la maksudnya tu..) tgh lepak2 tu... ada plak satu mamat hensem dari company tourist guide yg sama dgn Gina... tapi dia bawa group yg lain... semah la yg perasan mamat tu dulu masa makan tadi... dgn kecekapan dan kepantasan dudong... kitorg dpt nama dia... Kim Min Soo... hahahaha... 18 tahun kata Dudong... aku x tau la kalau si dudong ni pegi MBM kitorg tang umur dia... hahahaha... mcm biasa... semah pun mula la menunjukkan kegedikan beliau... wakakakaka!!! layannnnnn.... abes sume urusan... kitorg pun terus bergerak ke Mount Sorak yang jaraknya lebih kurg 2 jam kot dari situ...

Sesampainya kitorg kat Mount Sorak Hotel... kitorg diberikan bilik masing2... konsep kat situ ala2 cam apartment... ada dua bilik dan juga dapur.. boleh masak... satu bilik western style... ada katil mcm hotel2 biasa tu... dan satu lagi bilik dia sediakan dlm bentuk korean style... bilik tu kosong je xde apa.. cuma ada satu almari simpan tilam bantal dan blanket mcm org korea selalu tido tu... kelllessss jah tido pakai tilam tu k... tapi bukan dlm bilik tu la... kat hujung katil bilik lagi satu jer.. sbb bilik yg tu sangat panas.. hahahaha... semah tido atas katil so jah tido jerla ujung kaki dia sambil mengiburkan dia dgn lagu2 nyanyian jah sepanjang kitorg tido... kui3...

hahhh... tu la perjalanan kitorg satu hari suntuk di Seoul, Nami Island dan Mount Sorak.. so the journey will continue tomorrow... mcm biasa... kalau rajin... ahahahahaha.... dadadadadadaaaaa~~~~

Tuesday, November 1, 2011

Seoul Hunter Day 1: Penerbangan penuh liku...

Pada tarikh 22 Oktober yang lepas.. buat kali keduanya aku menjejakkan kaki ke Seoul, Korea Selatan... last time aku gi sana hujung Disember 2009 dulu... kembalinya aku ke sana (chewah kembali nih...) mengembalikan banyak memori yang terpahat pada musim salji lebih kurg 2 tahun yg lalu... (ishhh gelila plak susunan ayat aku ni...) hahahahaha.... flight kitorg dijadualkan berlepas jam 2.25 petang... mcm biasala... aku, semah ngan dudong ke airport berasingan... aku sampai dulu kat airport dan masa tu ada ahli2 rombongan lain yg dh check in... sblm mengcheckin beg aku... aku terpaksa mengupgradekan berat bag aku ke 20 kg sbb terlalu risau beg aku akan melebihi berat yg dikehendaki iaitu 15 kg.. hahahaha.. mana taknya.. saiz beg aku sendiri pun agak besar dan di dlmnya penuh dgn stok bekalan makanan... kih3... itupun aku dh tapis sikit.. keluarkan mana yg x perlu...

lps semah ngan dudong dh sampai n check in beg dorg... kitorg lepak2 makan dulu sbb kitorg ada lebih kurg sejam stgh sblm boarding... dlm lebih kurg 1.40 tu... kitorg beramai2 bergerak masuk ke gate perlepasan... boleh kerana terdapat bbrp masalah yg x dpt dielakkan, ntah mcmana kitorg hanya dpt melepasi pemeriksaan diri dan hand luggage tepat kul 2 ptg... masa tu memang kelam kabut sbb kitorg dpt tau yg gate boarding akan tutup kul 2.05 ptg... memang kelam kabut x hengatla masa tu... berlari anak2 la aku sbb aku pun x leh nak lari laju sangat... sampai kitorg berhampiran gate yg diarahkan.. staf kat situ tanya kitorg... "korea?? korea??" kitorg angguk... "cepat!!! gate dh tutup"... huissshhh... memang berlari lagi sekali la... rupa2nya kitorg la org kedua terakhir yg belum naik kapal terbang lagi... dan org terakhir adalah ketua rombongan kitorg yg masih belum melepasi pemeriksaan kat bwh... hahahahaha... tapi inilah memang kali pertama aku boarding time gate dh closed... apapun penat tetap penat... lebih2 lagi kena duduk sebelah pasangan suami isteri yg baru kawen.. lagila mendapat aku... huhu... so keje aku sepanjang flight tu hanyalah layan movie n tidoooooo.... 6 jam stgh yg sgt membosankan....

lebih kurg kul 9.45 kitorg dh pun mendarat di airport incheon... masa tu kitorg dapat tahu yang beg salah sorg dari kitorg telah bertukar dgn 2 org ahli rombongan yg x jadi berlepas kerana ada urusan lain... bertambahlah panik bila kitorg x tau beg sape yg menjadi mangsa.. hahaha.. masa tu aku cuma fikir... kalau beg semah... xper lagi... badan dia senang cari saiz baju kat luar n dlm... kalau beg dudong... dia lelaki... lagi senang hidup.. pakai satu seluar jer... tshirt pun senang cari... yg dlm2 tu pandai2 la... hahahaha... tapi yg merisaukan aku... kalau beg aku yg kena... memang akan sengsarala 6 hari hidup aku kat sana... aku rasa aku x berjalan kot... duk jer kat hotel pakai kain batik.. kui3... dari tempat pendaratan ke pintu keluar mcm KLIA gak... kitorg sume kena naik train lebih kurg 7-8 minit... sesampainya kat tempat claim luggage tu.. aku makin berdebar sbb beg aku x kelihatan langsung... semah lega sbb dia dh dpt beg dia... tinggal aku ngan dudong... dudong mula2 ejek2 kitorg sbb dia yakin sgt beg dia x kena... tapi pastu dia panik bila beg dia pun x keluar2... hahahaha... padan muka... last2 dudong dpt beg dia dan tinggal beg aku yg masih x nampak2... masa tu mmg redha sgtlaaa... tapi.. akhirnya keluarla sedebuk beg aku yg gemuk dan padat tu dgn line kuning bertampal dekat blkg beg.. "for serious attention"... ahhh sudah... beg aku disyaki ker?? memang betul... masa nak keluar tu... beg aku kena tahan...

aku x tau la org imigresen ke kastam ke polis ke suh aku buka beg aku... sib baik la sotong2 kering aku letak bwh sekali.. kalau x terburai kat situ gak... dari komputer dorg tu aku nampak ada dua brg dihighlightkan... dorg pun mencarila brg apa yg terselit kat beg aku tu... rupa2nya coklat snickers aku disyaki... ek elehhh... coklat snickers pun nk kecoh... last2 dorg lepaskan... aku ingatkan dorg nak buang coklat tu... sib baikla dorg x buang... tapi passport aku masuk rekod dorg la.. glamer ari pertama kat korea sbg beg yg disyaki k... hahahahaha...

dh lepas keluar tu... semua ahli rombongan dh berkumpul... tourist guide korea pun dh sedia menyambut kitorg... tetiber ada sorg lagi xde kat situ... ketua rombongan... hahahaha.. rupa2nya beg yg bertukar tu adalah beg ketua rombongan... dan yg menjadi mslhnya bila beg yg bertukar tu kitorg dh ambik dan bawa keluar... jadinyer ketua rombongan tgh menunggu kat dlm beg yg bertukar tu... dh satu hal nak negotiate dgn polis kat pintu masuk tu nak minta masuk panggil encik ketua rombongan... lama juga bergaduh2 ngan polis tu.. dudong la heronya... akhirnya semua ahli rombongan cukup so kitorg bergerak naik bas yg dh tunggu kat luar... mlm tu suhu x brp sejuk sgt seperti mana yg aku expect sblm ni... menurut tourist guide kitorg.. mlm tu suhu cuma 14 degree berbanding masa aku sampai winter 2009 dulu... lebih kurg 1-2 degree... bas bergerak bawak kitorg ke hotel berdekatan airport yg jauhnya lebih kurg 15 minit dari situ... hotelnya agak selesa dgn 1 katil besar dan 1 katil single... wifi mmg daebakkk laju giler... hahahaha... itulah yg si semah ckp berpuluh2 kali mlm tu... lps bersihkan diri kitorg berehat sbb esok harinya ada bnyk tempat yg kitorg akan pegi...

tapi yg paling kitorg kesiankan adalah ketua rombongan... kesian abg ramzi... sehelai sepinggang... xde baju dlm dan luar... dan terpaksa mintak tourist guide utk carikan dia sehalai dua tshirt... tapi malangnya dia kena bertahan dgn baju yg sama selama 2 hari sbb tempat2 yg kitorg pegi tu agak jauh dari bandar Seoul... hehehehe.... sib baikla pegi tempat sejuk... bolehlerr bertahan... kalau tempat panas.. memang naik bas duk kat tempat beg lerrr jwbnya... wakakakaka!!! dlm 2 ari tu la dia diam jer mcm org bingung... sbb dia belum tunjuk siapa dia sbnrnya... jeng3... hahahahah... itu akan bersambung nanti...

*harap2 rajinla aku nak menulis sambung citer day 2 plak... hihihihi*