Tuesday, October 4, 2016

Sawadikaa... Jelajah Bangkok pre-tour

As salam... Dah lama x berblog... Masuk pun kadang2.. Bukan apa.. Sbb mcm xde benda sgt nak share.. Hehehe.. Tapi kali ni sbb dah kumpul balik harta kekayaan so dptla menjelajah ke negara orang sekali lagi... Tapi xde la kaya mana pun... Sekadar termampu jer dan idok ler jauh mana pun peginyer... Negara jiran je.. Sebelah ni je haaaaa....

Sbnrnya xde plan sgt nak pegi... Asal asalnya nak bawa family dan mak2 ayah2 sedara ke Bangkok selepas trip 'warm up' kat satun awal tahun hari tu... Tapi sbb masing2 sibuk dgn urusan keluarga... Makanya ditangguhkan ke tahun hadapan... Tapi disbbkan member2 seofis excited nak berjalan... So aku pun mencadangkan trip sendiri pegi ke Bangkok... Kenapa bukan korea atau jepun atau australia atau london? Sbbnya... Satu.. Dekat... Dua...  murah sikit... Kenapa bukan indonesia? Sbb rata2 dorg dh pernah jejak negara tu.. So Thailand ada yg belum penah pegi... Dan yg paling penting.. Pegi negara yang bahasa jauh berbeza ni baru mencabar sikit.. Ye dok?

Setelah bersungguh2 dan tekad utk ke Bangkok so kami pun startla ushar2 tiket... Masa tu harga tiket biasa2 jer.. X terlalu murah.. X terlalu mahal.. Tapi nak gak tunggu kot2 ada yg jatuh murah... Sbnrnya perancangan awal nak naik train... Sbb aku ni penakut sikit kalau bab2 naik flight ni... Hahaha... Lgpun mcm best pulak kalau travel naik train.. Mencabar sikit kan kan kan...Tapi bila fikir2 balik.. Naik train dh makan 1 hari.. Bnyk pulak cuti nak kena ambik.. Lagipun salah sorg bawa baby.. Takut lama2 dlm keretapi meragam pulak...  Kalau naik flight jimat sikit masa.. Ahhh tolak tepi la perasaan takut tu.. 2 jam je.. X lama... Tido.. Makan... Dah sampai... Hehehe.. So layankan jer... Tawakal jer...


Jadinya... Hujung bulan Jun... Kitorg tgk harga masih sama.. Disbbkan bimbang harga tiket naik sbb seat offer pun mcm dh x banyak.. So kitorg decide utk beli... 28 September (Rabu) sampai 1 Oktober (Sabtu).. Tarikh2 ni je yg harga ok.. Kitorg ambik flight pagi kul 8.20 dan balik flight paling last 8.20 malam... Bolehla dpt harga return rm 285.. Kira okla tu... So secara rasminya anak2 itik yg akan ikut mak itik kali ni berjumlah 4 org (termasuk mak itik) dan seorang baby... Maka bermulalah perancangan penjelajahan kami ke Bangkok Thailand... Walaupun aku dah 3  4 kali ke Bangkok.. Tapi inilah kali pertama aku nak jalan2 sendiri dgn kwn2.. Kalau tak sblm2 ni sume sedara aku di Bangkok yg aturkan... Dari sampai kat airport hinggalah balik ke airport semula.. So kali ni mmg 1st time aku atur semuanya sendiri from scratch...

1st sekali aku cari tempat yg sesuai utk kami berempat stgh menginap... Survey punya survey akhirnya aku pilih utk stay kat Double DD House... Nak kata hotel.. Xdela mcm hotel... Nak kata guest house.. Hmmmm... Bolehla kot.. Tempat ni style dia rent monthly.. Weekly atau daily.. So tourist jarang duk sini.. Mula2 aku dh booking regent hotel... Hotel ni mmg tempat biasa aku dan family duduk kalau dtg ke bangkok sbb hotel ni hotel muslim dan senang nak cari makanan halal.. Kawasannya juga adalah kwsn muslim iaitu di ramkhamhaeng... Tapi oleh kerana bilik yg dioffer  masa tu xde yg boleh sumbat 4 org satu bilik.. So aku cancelkan dan booking Double DD House...Takut nanti kitorg tercampak bilik jauh2 pula kalau separate room.. Lepas review pasal Double DD House ni.. Aku tgk bnyk komen positif.. Ada la juga negatif tu tapi 2 3 yg ala2 jer... So aku decide utk book.. Satu... Bilik dia mmg utk 4 org (1 katil queen dan 2 katil single)... Dan kedua... Lokasinya dekat dgn MRT area Sutthisan... Agak mudah kalau kitorg nak bergerak ke mana2 sbnrnya.. Cuma lokasi dia bukan kwsn muslim so nak cari makanan halal agak sukar...






Lepas settle penginapan.. Aku start google tempat2 menarik yg biasa tourist pegi... Rata2 mmg kebanyakannya tempat2 bersejarah dorg lebih kepada tempat2 sembahyang dan temple2... Dan juga kegiatan waktu mlm lebih kepada kwsn2 tempat hiburan... So skip2 tempat2 tu.. Cari tempat2 lain... Mmg style aku kalau buat itinerary buat bajet sekali so senang boleh bajet brp nak spend dan bawa... Tapi bergantung juga pada setiap org.. Kadang2 ada yg rasa bawa x cukup.. Ada yg rasa bawa terlebih... Seeloknya biarla bawa lebih sbb kalau ada lebihan kita boleh pegi tukar balik kat money changer atau boleh simpan utk trip2 next in the future...







Lepas raya aidilfitri almost 80% persiapan dh dibuat termasuk purchase tiket ke Sea Life Bangkok Ocean World dan juga booking halal tour ke floating market menggunakan khidmat Thai Halal Tour

... Sbnrnya company ni minta deposit half utk tour floating market ni... Tapi sbb aku ni jenis yg susah nak percaya org.. Lebih2 lagi bab2 melibatkan duit ni... So aku pun minta sedara aku yg di Bangkok tu check company ni sama ada wujud atau tak... Alhamdulillah.. Setelah diselidik bukan jer company ni mmg betul wujud dan beroperasi tapi sedara aku ni pun rupanya kenal dgn managing director company tour ni... So atas jaminan dia.. Kitorg x perlu depositkan duit dan hanya perlu bayar jumlah full masa hari kejadian...

Seperti biasa.. 2 minggu sblm depart aku check inkan masing2 punya boarding pass dan purchase luggage serta makanan.. Anak2 itik pun masing2 dah renew dan buat passport.. So alhamdulillah sume urusan berjalan lancar... Cuti pun lulus dan oleh kerana kami ni sume kakitangan kerajaan.. So kenala mohon kelulusan keluar negeri.. Alhamdulillah yg tu pun lepas dan diluluskan... Sbnrnya sblm kitorg nak pergi ramai yg konon2 ala2 mcm risau tentang keselamatan kitorg berikutan keadaan kat sana... Kononnya kes letupanla.. Bom la.. Gaduhla.. Zika la... Tapi kitorg yakin... Di mana2 saja sama.. Yg penting sentiasa doakan yg terbaik dan minta Allah lindungi perjalanan kitorg sentiasa...

Bbrp hari sblm tu kitorg pergi tukar duit kat nu sentral.. Spectrum kat LG mmg antara tempat yg termurah... Masa tu kitorg dpt 11.90 berbanding tempat lain yg rata2 11.92 dan 11.94.. Kitorg juga ada beli sikit jajan dan makanan ringan utk menampung perut kalau x jumpa tempat makan yg sesuai nanti... So sumenya dah siap... Tinggal nak terbang jer.. Risau ada.. Excited pun ada... Nak bawa org bukan senang.. Lebih mencabar sbb ada baby.. Tapi pengalaman yg lepas banyak membantu.. Kali ni janji dgn diri sendiri nak have fun.. X nak tension2 dan yg penting menikmati perjalanan sambil menadah muka bila photographer amatur lg tersohor ambik gambar... Heheheh...



Bersambung....

2 comments: